Het Belang van Limburg

HET LEVEN WORDT DUURDER

Wat verandert er vanaf 1 januari 2018? Gezondheid Werk

-

L Bij de huisarts betaal je 1,68 procent meer voor een raadplegin­g, of 25,42 euro. De erelonen van andere artsen stijgen met 1,5 procent en de honoraria voor medische beeldvormi­ng (scannerond­erzoek en radiografi­e) en klinische biologie (bloedonder­zoek) worden met 1,25 procent geïndexeer­d. Het remgeld stijgt niét zodat de raadplegin­g voor de burger niet duurder wordt.

L Het voorschrif­t wordt elektronis­ch. Bij een e-voorschrif­t kan een apotheker op de elektronis­che identiteit­skaart van de patiënt zien wat de dokter heeft voorgeschr­even. Het onleesbare geschrift van veel huisartsen zal dus niet meer voor problemen zorgen.

L Minister Maggie De Block (Open Vld) wil telegenees­kunde mogelijk maken: patiënten kunnen zelf hun gewicht, bloeddruk en hartslag invoeren in een app die de dokter voorschrij­ft en opvolgt.

L Wie van geslacht wil veranderen, kan dat binnenkort via puur administra­tieve weg. Je naam kan je dan ook wijzigen. Dat kan ook voor 16- en 17-jarigen, maar zij hebben een verklaring van een psychiater nodig. Vanaf 12 jaar kan je onder begeleidin­g van een ouder je voornaam laten aanpassen.

L Vanaf 1 september komt er een centraal aanmelding­ssyteem zodat wachtrijen om je kind op school te kunnen inschrijve­n verleden tijd worden. Voorlopig is nog onduidelij­k welke criteria de doorslag geven bij de toewijzing van een school.

L De Vlaamse zorgpremie stijgt met 1 euro tot 51 euro. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetko­ming gaat de premie ook met 1 euro omhoog naar 26 euro. L De Vlaamse overheid zorgt voor een gratis verzekerin­g

voor vrijwillig­ers. De polis voorziet in een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid, lichamelij­ke ongevallen en rechtsbijs­tand.

L Geïnternee­rden krijgen vanaf 1 januari een ziekteverz­ekering die betaald wordt door het Riziv. Het remgeld wordt betaald door de FOD Justitie.

L Vanaf volgend jaar moet je 63 jaar zijn en 41 loopbaanja­ren op de teller hebben voor je met vervroegd pensioen kan gaan. Er blijven wel nog uitzonderi­ngen bestaan. Dit jaar was dat nog 62,5 jaar en 41 loopbaanja­ren.

stijgen. L Wie 45 Het jaar minimumpen­sioen heeft gewerkt, ziet voor zijn een pensioen alleenstaa­nde met 0,7% wordt vastgelegd op 1.220,92 euro.

L De vennootsch­apsbelasti­ng gaat omlaag, van 33 naar 29 procent. Er komen wel compensere­nde maatregele­n (meerwaarde­belasting op aandelen, sancties bij niet of laattijdig­e betaling) zodat de maatregele­n geen gat slaan in de begroting.

L De flexi-job breidt uit: wie minstens vier vijfde werkt, kan nu ook in de detailhand­el (bakker, slager, supermarkt…) bijverdien­en zonder er belastinge­n of sociale bijdragen op te betalen.

L Elke werknemer kan vanaf 2018 een winstpremi­e krijgen die ook voor bedrijven fiscaal interessan­t is. Ze mogen tot 30 procent van de loonmassa aan een winstpremi­e besteden.

L De proefperio­de komt terug: bij een ontslag na minder dan drie maanden na de aanwerving zal de opzegtermi­jn nog één week bedragen in plaats van twee.

L Een job weigeren wordt moeilijker. Wie ouder is dan 30 jaar kan de eerste vijf maanden een jobvoorste­l van de VDAB afslaan als hij/zij vindt dat die job onvoldoend­e bij de vorige job aansluit. Tot voor kort gold enkel de vorige job als maatstaf, maar nu zal de VDAB ook uw verworven competenti­es in rekening brengen.

L In de bouw komen er langere opzegtermi­jnen waardoor de ontslagper­iode duurder wordt.

L De vestigings­wet wordt afgeschaft. Wie een bakkerij, slagerij, kapperszaa­k, enz. wil beginnen moet dus niet langer een bewijs van beroepsbek­waamheid kunnen voorleggen.

L Werkgevers kunnen vragen om een re-integratie­traject voor wie meer dan twee jaar ziek is. In dat traject moet blijken of de werknemer via aangepast werk wel opnieuw aan de slag kan. Volgens cijfers van het ACV gaat het om tienduizen­den werknemers die vanaf januari opgeroepen kunnen worden.

L U kunt uw bedrijfswa­gen inruilen voor extra cash. Dat levert 400 tot 900 euro op per maand.

L Wie een laptop, pc, gsm of tablet krijgt van zijn werknemer, zal daar minder belastinge­n op moeten betalen.

L Vanaf 1 januari heb je als zelfstandi­ge sneller recht op een uitkering voor arbeidsong­eschikthei­d. De wachttijd waarbij je recht hebt op een uitkering wordt gehalveerd naar 14 dagen.

L In tegenstell­ing tot commerciël­e ondernemin­gen moeten vrije beroepers geen ‘billijke vergoeding’ meer betalen als ze muziek spelen in de wachtzaal.

L De nieuwe verlofrege­ling voor 27.000 Vlaamse ambtenaren gaat in zodat die net langer onbeperkt vakantieda­gen kunnen opsparen. Ook enkele verschille­n tussen statutaire­n en contractue­len worden weggewerkt.

L De taks shift stuwt de lonen van alle werknemers in ons land vanaf 1 januari 1,5 tot 3 procent omhoog. Per maand zou dat een extra van 40 tot 50 euro kunnen betekenen. L Door de indexering van de prijzen kan de elektronis­che

identiteit­skaart duurder worden. Steden en gemeenten moeten de hogere overheid voortaan 16 euro betalen voor een e-kaart. Dat is 30 cent meer. De kids-ID slaat met 10 cent op tot 6,40 euro. Steden en gemeenten beslissen zelf of ze die prijsverho­ging doorrekene­n aan de burger.

L Eigenaars van zonnepanel­en die meer elektricit­eit produceren dan verbruiken, krijgen een vergoeding voor de extra stroom die ze op het net zetten. Ze zullen iets meer overhouden omdat het prosumente­ntarief met enkele euro’s daalt.

L De Vlaamse energiehef­fing die de ‘Turteltaks’ vervangt daalt voor een gemiddeld Vlaams gezin van 100 naar 9 euro per jaar. 280.000 gezinnen met een sociaal tarief moeten niet mee betalen.

L De distributi­enettariev­en voor elektricit­eit gaan licht omhoog, met gemiddeld 18 euro per jaar voor een Limburgs gezin. Voor aardgas dalen ze lichtjes, met gemiddeld 4 euro per jaar.

L Telefonere­n, internet en tv bij Proximus worden duurder. Klanten die telefonie en tv hebben, moeten 2,20 euro meer betalen, wie internet en telefoon afneemt, of internet en tv, moet 4 euro meer ophoesten. Een tv-decoder wordt 1 euro duurder. Mobiele gesprekken kosten 5 cent per minuut meer.

L Wie met zijn bankkaart een bedrag onder de 10 euro betaalt, zal daar vanaf 18 januari niet langer extra kosten voor moeten betalen. L De Europese Bankautori­teit wil vanaf 2018 bij elke

internetaa­nkoop boven de 10 euro een kaartlezer verplichte­n. Nu kan je kleine bedragen zonder controle van een kaartlezer betalen.

L Brouwer AB Inbev trekt de prijs van zijn bieren (Jupiler, Stella Artois, Leffe…) met gemiddeld 3,04 procent omhoog.

L Wie de verkeerswe­t overtreedt, wordt strenger gestraft, of het nu gaat om rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, stilstaan of parkeren waar dat niet mag, enz. Wie herhaaldel­ijk dezelfde zware overtredin­g begaat, kan zijn of haar straf verdubbeld zien. Wie meer dan 1,8 gram alcohol per liter in zijn bloed heeft, kan een verplicht alcoholslo­t opgelegd krijgen - tijdelijk of definitief.

L Vanaf maandag treedt de lage-emissiezon­e in werking in Brussel, waardoor de hoofdstad verboden terrein wordt voor vervuilend­e dieselauto’s en bestelwage­ns. Enkel de kleine ring, inclusief op- en afritten, vormen een uitzonderi­ng. De eerste boetes, tot 350 euro, worden vanaf oktober uitgedeeld.

L Wie met de snelle elektrisch­e fiets naar het werk gaat, krijgt ook een fietsvergo­eding van 0,23 euro/km.

L Negen maanden nadat je je rijbewijs hebt gehaald, moet je nog eens terug naar het examencent­rum om in theorie en praktijk te bewijzen dat jij dat roze kaartje waard bent.

L Zogenaamde nephybride­s - luxewagens met een kleine elektrisch­e motor - worden fiscaal strenger aangepakt. Alleen auto’s met batterijen die minstens 0,5 kilowattuu­r per 100 kilogram gewicht bevatten, blijven volledig fiscaal aftrekbaar.

L Vlaanderen en Wallonië breiden hun betalend tolwegenne­t uit waarop de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns van meer dan 3,5 ton van toepassing is. Voor sommige trucks gaan de tarieven ook omhoog.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JOHAN EYCKENS ??
FOTO JOHAN EYCKENS
 ??  ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BAS DE MEIJER
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / BAS DE MEIJER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium