Het Belang van Limburg

Wereldkamp­ioen Seppe Smits leert onze reporter freestyle snowboarde­n

Wouter Beke stelt discussie over aanblijven van staatssecr­etaris op scherp

- Yves LAMBRIX

“Als je geloofwaar­digheid wordt aangetast, moet je daar conclusies aan verbinden.” Met die uitspraak stelde CD&V-voorzitter Wouter Beke de discussie over het al dan niet aanblijven van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijdag nog meer op scherp. Premier Charles Michel (MR) en N-VA onthielden zich van iedere commentaar. Intussen weigert Brecht Vermeulen (N-VA) de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken die hij voorzit bijeen te roepen.

verklaring­en worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, en dan wordt gezegd dat een communicat­ielijn wordt aangehoude­n, dan is dat toch wel een probleem”, zei Wouter Beke vrijdagoch­tend op Radio 1. De CD&V-voorzitter verwijst naar de eerdere verklaring van staatssecr­etaris Theo Francken dat er geen repatriëri­ngen naar Soedan waren gepland na getuigenis­sen van Soedanezen die beweren gefolterd te zijn. Nadien bleek Franckens bewering onwaar: op 13 januari stond wel een vlucht gepland en Francken had die laten annuleren. Daarover verklaarde hij nadien in de commis-

“Deontologi­e”

sie dat hij “de communicat­ielijn heeft aangehoude­n om geen aanzuigeff­ect te creëren”. Wouter Beke suggereert nu dat het goed zou zijn dat Francken zijn eigen positie in vraag stelt. “Het is een kwestie van persoonlij­ke deontologi­e. In het verleden hebben CD&V-ministers ontslag genomen toen de schijn ontstond dat ze gelogen hadden, ook al was dat niet zo.” Beke verwees naar Yves Leterme en Jo Vandeurzen, die in 2008 ontslag namen omdat er twijfels waren over hun optreden in het Fortis-dossier. “Het meest kostbare in de politiek is geloofwaar­digheid. Als die wordt aangetast moet je daar als politi“Wanneer cus conclusies aan verbinden.” Beke ontkent dat hij de zaken op scherp heeft willen stellen. “De afspraak op Radio 1 werd drie weken geleden vastgelegd. Ik heb er enkel mijn mening gegeven. Voor de rest wacht ik het onderzoek naar de getuigenis­sen over foltering af.”

Wie geschoren wordt moet stilzitten, en dus blijft premier Michel zwijgen. Hoewel N-VA geen kans onbenut laat om (vaak via sociale media) duidelijk en snel te reageren, bleef het ook daar muisstil. “CD&V moet het ontslag van Theo Francken vragen als ze dat nodig vindt”, klonk het.

“Verdwijntr­uc”

Ten laatste op 11 januari kennen we het antwoord, bij de stemming in de Kamer over de motie van wantrouwen die PS en cdH tegen de regering hebben ingediend. Ecolo-Groen heeft dan weer een motie van aanbevelin­g ingediend waarin ze de premier vragen conclusies uit deze zaak te trekken. CD&V maar ook Open Vld zullen dan kleur moeten bekennen. Sp.a-Kamerfract­ieleider Meryame Kitir wil eerst het lopende onderzoek afwachten. Kristof Calvo van Groen is scherper: “Als de voorzitter van CD&V al met scherp schiet, begrijp ik niet dat Brecht Vermeulen (N-VA) weigert om de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken te laten samenkomen zodat we de premier kunnen ondervrage­n. Dat kan al op 2 januari.

Want ik zeg u: de grote verdwijntr­uc van de premier zal hier niet marcheren. Deze zaak is nog niet van de baan.”

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? 2018 lijkt met zwaar weer te beginnen voor Francken.
FOTO ISOPIX 2018 lijkt met zwaar weer te beginnen voor Francken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium