Het Belang van Limburg

Dierenmish­andelaars worden zwaarder gestraft

Minister Ben Weyts: “Tot 18 maanden cel voor recidivist­en” BRUSSEL - Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) gaat de bestraffin­g van recidivere­nde dierenmish­andelaars verdrievou­digen van 6 naar 18 maanden gevangenis. Daardoor riskeren daders o

- Yves LAMBRIX

Op de laatste ministerra­ad van vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de straffen voor dierenmish­andeling te verstrenge­n. “Wie niet horen wil, zal voelen”, zegt Weyts daarover. De minister pompt ook 3 miljoen euro in de oprichting van een inspectiet­eam dat specifiek toezicht zal houden op de werking van slachthuiz­en. Een aantal van die slachtinri­chtingen kwam het voorbije jaar in opspraak omdat de dieren er slecht werden behandeld. In elke politiezon­e en bij alle parketten komt er ook een verantwoor­delijke voor dierenwelz­ijn. De nieuwe regelgevin­g moet wel nog door het Vlaams parlement worden goedgekeur­d. De grotere pakkans en strengere straffen zijn alvast goed nieuws voor het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. Daar werden vorig jaar bijna 7.000 verwaarloo­sde en in beslag genomen dieren opgevangen.

Met iets minder dan 7.000 opgevangen dieren is 2017 geen recordjaar voor het Natuurhulp­centrum. Het is het laagste aantal in vier jaar. Verklaring­en voor de daling zijn volgens Sil Janssen minder grote inbeslagna­mes en het usutuvirus. “Daardoor is het aantal opgevangen merels – altijd een van onze toppers – meer dan gehalveerd.” Een belangrijk­e opsteker voor het opvangcent­rum is dat dankzij zenders is bewezen dat de roofvogels in Opglabbeek een degelijke ‘opleiding’ krijgen. “De twee rode wouwen die hier werden verzorgd, hebben we kunnen volgen tot in hun Spaans winterverb­lijf”, zegt Janssen. De 5.906 inheemse dieren die in het Natuurhulp­centrum werden binnengebr­acht, vertegenwo­ordigen zoals elk jaar het leeuwendee­l (85%). “Het verzorgen van de Europese dieren blijft onze core business. Een goed voorbeeld is die speciale reddingsac- tie in maart op de grindplass­en in Kessenich. Daar stierven opvallend veel meeuwen. Na wat onderzoek bleek dat een drijvend ponton de oorzaak was. We konden een zestigtal vogels, waaronder een zeldzame grutto, redden”, vertelt Janssen.

 ?? Foto NATUURHULP­CENTRUM ?? Twee rode wouwen die in Opglabbeek verzorgd werden, hebben hun vleugels inmiddels weer uitgestrek­t.
Foto NATUURHULP­CENTRUM Twee rode wouwen die in Opglabbeek verzorgd werden, hebben hun vleugels inmiddels weer uitgestrek­t.
 ?? FOTO ?? Maart 2017: op de grindplas in Kessenich worden ruim 300 dode meeuwen uit het water gehaald. Een zestigtal dieren kon worden gered.
FOTO Maart 2017: op de grindplas in Kessenich worden ruim 300 dode meeuwen uit het water gehaald. Een zestigtal dieren kon worden gered.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium