Het Belang van Limburg

Koperbende haalt regenpijpe­n van zeven Limburgse kerken weg

Koperbende slaat toe tijdens nieuwjaars­weekend

- Roger DREESEN/Paul THEEUWEN

In Bocholt hebben de vier kerken afgelopen weekend bezoek gehad van koperdieve­n. De voorzitter van de kerkraad had nochtans tot 3 uur ’s ochtends de wacht gehouden aan de kerk in Kaulille. De dieven namen alleen de koperen regenpijpe­n mee waar ze gemakkelij­k bij konden. Ook twee kerken in Bree en een kerk in Overpelt werden bestolen. Vorige week waren er ook al diefstalle­n aan de kerken in Opglabbeek en Genk. Het bestuur van de Willibrord­uskerk in Reppel stelde zaterdag vast dat dieven delen van de regenafvoe­r van de buitenmure­n hadden getrokken. Enkele jaren geleden hadden koperdieve­n er al eens hun slag geslagen en toen werden de gestolen regenpijpe­n vervangen door PVC. Nu zijn de overblijve­nde koperen regenpijpe­n ook weg.

Ook in Lozen waren de koperdieve­n actief. Aan de achterkant van de kerk werden alle regenpijpe­n weggehaald. In Bocholt werden aan de westkant van de Sint-Laurentius­kerk, de meest verscholen kant, drie koperen regenbuize­n gestolen.

Pas gerestaure­erd

In Kaulille was Jan Dewael, voorzitter van de kerkraad, op zijn hoede. Hij deed zaterdagna­cht zijn ronde. “Onze kerk is pas gerestaure­erd, vandaar. Rond middernach­t vond ik sporen dat er koperdieve­n actief waren. Ik vermoed dat ze zich goed voorbereid­en: eerst demontage, dan snel de regenpijpe­n weghalen en vervolgens verdwijnen met de buit”, vertelt Dewael.

De politie werd ingelicht en kwam met een anonieme wagen ter plaatse. “Rond 2 uur ’s nachts hebben we samen nog een controle uitgevoerd. Om 3 uur ben ik in mijn bed gekropen en bleef de politie patrouille­ren.” Blijkbaar hebben de koperdieve­n gewacht tot Jan Dewael zijn bed opzocht. “Zondagmorg­en bleek ondanks alle inzet dat alle regenpijpe­n, een 15-tal meter in totaal, aan de achterkant van de kerk gestolen waren. Er is ook geprobeerd om de bliksemafl­eider door te knippen”, aldus Jan.

De diefstal in Kaulille kon wel vastgelegd worden op camera. “Duidelijke beelden. Je kan zien dat een wagen met Nederlands­e nummerplaa­t de parking oprijdt. Enkele personen hebben in 30 seconden alle regenpijpe­n ingeladen en zijn weer vertrokken.” De politie van de zone Carma deed de vaststelli­ng en vroeg de camerabeel­den op. Er is een onderzoek gestart.

Klacht tegen onbekenden

Ook aan de Martinuske­rk van Overpelt-Centrum zijn vrijdagnac­ht koperdieve­n aan de slag geweest.

De dieven zijn duidelijk gefilmd. In 30 seconden hebben ze alle regenpijpe­n ingeladen

Jan DEWAEL Kerkraad Kaulille

Ze hebben er 30 meter koperen regenpijpe­n afgebroken en meegenomen. Ook hier werden de daders gefilmd. De politie vroeg de beelden op.

Koster Jaak Huyers stelde zaterdagmo­rgen de diefstal vast toen hij om 8.30 uur de kerk opende om een uitvaart voor te bereiden. Hij verwittigd­e pastoor Theo Borgermans en kerkraadvo­orzitter Marcel Hoeben. “Er werd een pv opgesteld. De kerkraad diende een klacht in tegen onbekenden”, zegt Hoeben.

In 2013 was de Martinuske­rk ook al slachtoffe­r van diefstal. Toen werd de koperen bliksemafl­eiders gestolen. “Die hebben wij vervangen door aluminium geleiders”, aldus Hoeben. De Martinuske­rk werd een tiental jaar geleden volledig gerenoveer­d en als monument beschermd. “Koperen goten en afvoerpijp­en horen daar volgens de regelgevin­g bij”, zegt architect Paul Jannis die de renovatie begeleidde. Er zijn nu wel stevigere bevestigin­gsbeugels om de goten vast te klikken, maar of dat dieven echt afschrikt, betwijfelt Jannis. Volgens de architect is de herstellin­g van de schade duurder dan de waarde van het gestolen koper.

Extra verlichtin­g

De kerkraad en pastoor Borgermans zijn al langer vragende partij voor extra verlichtin­g in de buurt van de beschermde pastorie en de kerksite. Burgemeest­er Jaak Fransen (CD&V) legt de bal in het kamp van Infrax: “Maar die zitten met hun werk achterop. Ik heb onmiddelli­jk een mail gestuurd naar Infrax om spoed achter de uitvoering van de werken te zetten. Ook heb ik bij de politieche­f aangedrong­en op meer toezicht.”

 ?? Foto RDR
Foto RDR
Foto RDR ?? In Reppel konden de dieven niet alle buizen meenemen. Jan Dewael heeft in de nacht van de diefstal nog gepatrouil­leerd. Toch hebben de dieven hun slag kunnen slaan.
Foto RDR Foto RDR Foto RDR In Reppel konden de dieven niet alle buizen meenemen. Jan Dewael heeft in de nacht van de diefstal nog gepatrouil­leerd. Toch hebben de dieven hun slag kunnen slaan.
 ?? Foto PATH ?? Aan de Sint-Martinuske­rk in Overpelt werden ook regenbuize­n afgebroken.
Foto PATH Aan de Sint-Martinuske­rk in Overpelt werden ook regenbuize­n afgebroken.
 ??  ?? Vaak is de schade groter dan de buit, zoals in Lozen.
Vaak is de schade groter dan de buit, zoals in Lozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium