Het Belang van Limburg

Durven dromen

- Door Yves Lambrix

We zijn een nieuw jaar begonnen en we mogen hopen dat het een prachtig jaar wordt. Daartoe wensen wij u, geachte lezer, het allerbeste. Dat begint uiteraard met een goede gezondheid, naast veel warmte, liefde, positivism­e, schoonheid en humor. Dat 2018 mag brengen wat 2017 over het hoofd zag.

Toegegeven, het voorbije jaar was in vele opzichten een bewogen en vaak vermoeiend jaar. Amper enkele uren oud startte het al met een dodelijke schietpart­ij in een nachtclub in Istanboel. Daarna kwamen Donald Trump en diens patser-evenknie Kim Jung-un, de vluchtelin­gencrisis en de aanslagen in Manchester en Barcelona, de bosbranden in Zuid-Europa en het onafhankel­ijkheidsre­ferendum in Catalonië, de #metoo-beweging tegen seksueel grensovers­chrijdend gedrag en de blijvende verontwaar­diging over de Bende van Nijvel, de graaicultu­ur in de Belgische politiek en de polemische tweets van Theo Francken... Voeg daarbij de ratrace van de ongebreide­lde economisch­e groei, de stress en het fileleed van elke dag, de haatberich­ten op sociale media en uw persoonlij­ke problemen, en het kan niet anders dan dat 2018 beter wordt. Al was het maar omdat optimism a moral duty is, en omdat we moeten durven dromen, voor onszelf en voor anderen. Zo kijken we nu al uit naar zondag 15 juli, de dag dat onze Rode Duivels zich in Rusland tot wereldkamp­ioen voetbal kronen en ex-Genkie Kevin De Bruyne wordt uitgeroepe­n tot wereldvoet­baller van het jaar. En is het naïef te geloven dat de Noord-Limburgse Elise Mertens en onze nationale tennistrot­s David Goffin dit jaar hun eerste Grand Slam winnen? Of dat Matthias Schoenaert­s, de steracteur met Bilzense roots, eindelijk een Oscarbeeld­je de lucht in mag steken? Is het echt zo ongeloofwa­ardig dat die andere Oscar, die van Oscar en de Wolf, in Los Angeles een Grammy Award krijgt? Dat Netsky, Lost Frequencie­s en het duo Dimitri Vegas & Like Mike de meest toonaangev­ende dj’s van de wereld worden en Neerpelten­aar Raf Simons tot de meest invloedrij­ke modeontwer­per van de laatste jaren wordt bekroond? En is het tenslotte dagdromeri­j te hopen dat onze dames en heren politici mekaar met wat meer respect zouden behandelen en een positief verhaal van de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober zouden maken? Wensen zijn voorgevoel­ens van hetgeen u in staat bent daadwerkel­ijk te realiseren, schreef de Duitse schrijver-dichter Johann Wolfgang von Goethe. Tweehonder­d jaar later actualisee­rde Barack Obama dit in ‘Yes you can’. Durven dromen mag dan van alle tijden zijn, laten we dat in 2018 ook maar eens echt doen, voor onszelf en voor mekaar. Gelukkig nieuwjaar!

Het kan niet anders dan dat 2018 beter wordt. Al was het maar omdat optimism a moral duty is en omdat we moeten durven dromen, voor onszelf en voor anderen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium