Het Belang van Limburg

Coaches voor betere zorgkwalit­eit in rusthuizen

-

Woonzorgce­ntra en andere ouderenvoo­rzieningen kunnen voortaan een beroep doen op zogenaamde ‘preventiec­oaches’ die hen zullen bijstaan om hun preventiev­e gezondheid­sbeleid vorm te geven. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V). De coaches moeten de kwaliteit van de zorg voor de ouderen bevorderen.

Het concept van de preventiec­oaches krijgt eerst vorm in woonzorgce­ntra en andere ouderenvoo­rzieningen, later kunnen andere voorzienin­gen in zorg en welzijn volgen. De coaches zullen begeleidin­g en advies geven bij het preventief werken aan onder meer mondgezond­heid, valrisico’s, ondervoedi­ng en gebruik van psychofarm­aca bij de bewoners van de voorzienin­gen. Dat wordt in eerste instantie de focus.

Praktische tips van expert

“Woonzorgce­ntra kunnen met dit project een expert in huis halen die hen kan helpen om aan de gezondheid van hun bewoners te werken”, verduideli­jkt Vandeurzen. “De coaches worden opgeleid door verschille­nde expertiseo­rganisatie­s, waardoor ze met kennis van zaken aan de bewoners praktische tips kunnen geven.”

Opleiding en opvolging

De Vlaamse Regering maakt een budget van 3.785.000 euro vrij voor een brede uitrol van het concept vanaf dit jaar. De opleiding van de coaches gebeurt door partnerorg­anisaties Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproble­men, het Vlaams Instituut Gezonder Leven, het Expertisec­entrum Val- en fractuurpr­eventie Vlaanderen en Preventiev­e Mondzorg. Zij zullen ook de kwaliteit van de door de coaches geleverde dienstverl­ening opvolgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium