Het Belang van Limburg

Francken-oorlog houdt aan

Partijvoor­zitters bekvechten op Facebook en Twitter

- Yves LAMBRIX

N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt niet onder de indruk van de vraag vanuit sommige hoeken voor het ontslag van staatssecr­etaris Theo Francken. Tijdens zijn korte verblijf in Marrakesh plaatste hij op Facebook een foto van een geeuwende dromedaris met het begeleiden­de commentaar: “Ik heb hier eens rondgevraa­gd of Theo zou moeten opstappen… en de karavaan trekt verder”. Dit leidde tot heel wat reacties op Facebook en Twitter. Vrijdag haalde Wouter Beke nog uit naar de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. Echt doorduwen deed de CD&V-voorzitter niet maar hij zei wel dat “je voor jezelf moet uitmaken of je nog kan functioner­en of niet. Dat is een rekening die meneer Francken moet maken.”

Voor Bart De Wever is er hoegenaamd geen probleem-Francken. Dat blijkt opnieuw uit zijn sarcastisc­he Facebookbe­richt met de foto van een geeuwende dromedaris. Beke reageerde meteen met een kort filmpje van ex-first lady Michelle Obama: ‘When they go low, we go high.’ Die woorden van Michelle Obama waren een antwoord op de vuile presidents­campagne

die Donald Trump voerde.

Hoogmoed

Ook het antwoord dat Open Vldvoorzit­ster Gwendolyn Rutten klaar had onder de post van De Wever was niet mis te verstaan. “De trots is niet blind voor eigen gebreken, maar de hoogmoed is dat wel”, tweette ze. Net als CD&V zit Open Vld samen met N-VA in de federale regering. Groen-parlements­lid Kristof Calvo voelde zich ook geroepen om te reageren op het media-gekibbel onder de voorzitter­s van de regeringsp­artijen. “De partijvoor­zitters (!) aan het werk. Een doorsnee vereniging wordt met meer sérieux bestuurd. Ik ben pro sociale media maar niet om regeringsc­risis te beslechten”, postte hij.

Rozanne

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts sprong op de radio dan weer in de bres voor zijn partijgeno­ot The Francken. “Ik denk dat de meeste Vlamingen alle vertrouwen hebben in het beleid van Theo Francken. Hij staat recht in zijn schoenen en heeft te goeder trouw gehandeld”, zei hij. N-VA-staatssecr­etaris Zuhal Demir tenslotte hield het bij een foto opFwaarop ze poseerde met haar pasgeboren dochtertje Rozanne en haar collega’s Jan Jambon en Theo Francken. “Rozanne ontvangt mensen op audiëntie vandaag. Iedereen mag blijven”, luidde de tekst. Wordt de komende dagen ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? Foto HBVL ?? Het was druk op de sociale media; hier de posts van Bart De Wever, Zuhal Demir en Wouter Beke.
Foto HBVL Het was druk op de sociale media; hier de posts van Bart De Wever, Zuhal Demir en Wouter Beke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium