Het Belang van Limburg

Belastingd­ruk laagst in Hamont-Achel en hoogst in Borgloon

- Yves LAMBRIX

In verkiezing­sjaar 2018 zal de fiscale druk voor burgers en bedrijven het laagst zijn in Hamont-Achel, Herstappe en Overpelt, en het hoogst in Maasmechel­en, Kortessem en Borgloon. Dat blijkt uit de analyse van de gemeenteli­jke belastingt­arieven 2018 door VKW Limburg en de Contactgro­ep Limburgse Industrier­egio’s. Steden en gemeenten hebben drie belangrijk­e fiscale instrument­en: de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g (grondbelas­ting), de aanvullend­e personenbe­lasting en de belasting op drijfkrach­t op motoren. Wat zien we in 2018?

1. Opcentieme­n

Door de afbouw van de provincies hebben de opcentieme­n een herbereken­ing ondergaan. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt nu 876 opcentieme­n, de Limburgse gemeenten zitten daar in 2018 met gemiddeld 870 opcentieme­n iets onder. Bree verlaagt zijn opcentieme­n tot 944 (-32), Dilsen-Stokkem gaat naar 810 opcentieme­n (-9). Slechts drie gemeenten hanteren dit jaar lagere opcentieme­n dan zes jaar geleden: Borgloon, Dilsen-Stokkem en Zutendaal.

2. Personenbe­lasting

In 2018 bedraagt de aanvullend­e personenbe­lasting (APB) in Limburg 7,48 procent, tegenover 7,54 procent dit jaar. Dat is iets boven het Vlaamse gemiddelde. Bilzen verlaagt zijn APB opnieuw met 0,1 procent tot 8,1 procent. Ook de fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek krijgt een fiscale vertaling: beide verlagen hun tarief tot 6,5 procent.

3. Belasting op drijfkrach­t

In 2018 telt Limburg nog 15 gemeenten die een belasting op drijfkrach­t van motoren heffen: Kin- rooi, Maaseik, Wellen, Lummen, Zutendaal, Halen, Zonhoven, Gingelom, Sint-Truiden, Lommel, Overpelt, Beringen, Maasmechel­en, Tessenderl­o en Heusden-Zolder. Met 8,70 euro/kW hebben Kinrooi en Maaseik het laagste tarief, Heusden-Zolder is koploper met 31,25 euro/kW.

4. Conclusie

“In de legislatuu­r 2012-2018 zijn de opcentieme­n gemiddeld opnieuw sterk gestegen. Die stapsgewij­ze belastingv­erhoging bij iedere nieuwe bestuurspe­riode moet stoppen”, zegt gedelegeer­d bestuurder van VKW Limburg Ruben Lemmens. “Ook gemeenten moeten bedrijven stimuleren en ondersteun­en, want die zorgen voor de welvaartsc­reatie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium