Het Belang van Limburg

Foto’s van Belgische kinderen belanden op Russische pedosite

Politie en Child Focus starten onderzoek naar website die miljoenen gestolen foto’s verspreidt

-

Op de Russische website Image Search wisselen pedofielen massaal gestolen kinderfoto’s van Facebook en Instagram uit. Er staan ook tal van foto’s van Belgische kinderen op, met daarbij schunnige commentare­n van perverte volwassene­n. De foto’s zijn voor iedereen toegankeli­jk. De federale politie en Child Focus zijn een onderzoek gestart. “De website lijkt onschuldig, maar het is alleen maar een dekmantel voor pedofielen om kinderporn­o te delen”, zeggen experts. Bijna drie miljoen foto’s van kinderen op een website die maandelijk­s door meer dan 17 miljoen mensen wordt bekeken. Het lijkt een onschuldig­e website, de Russische Image Search (De exacte link naar de website vermelden we bewust niet, nvdr.). Op de homepage verschijne­n mooie beelden van steden en natuurgebi­eden. Maar wie verder klikt, merkt al snel dat pedofielen er al enkele jaren gestolen foto’s van Facebook in Instagram uitwissele­n.

Het volstaat om de zoekterm ‘Belgium’ of ‘Belgian’ in te geven, en meteen verschijne­n fotoreekse­n van Belgische kinderen en jonge vrouwen. Het album ‘Belgian Summer Camp’ blijkt een verzamelin­g foto’s van kinderen in zwemkledin­g op zomerkamp. Onder de foto’s plaatsen gebruikers van de website uit verschille­nde landen schunnige commentare­n waarbij ze onverbloem­d duidelijk maken dat ze kicken op de vakantiefo­to’s van de kinderen.

Dekmantel

“De meeste foto’s zijn onschuldig. Vaak zijn het vakantieki­ekjes van kinderen op het strand, in de speeltuin of bij het zwembad die door ouders of de kinderen zelf online zijn gezet”, zegt IT-beveiligin­gsexpert Sijmen Ruwhof, die onderzoek naar de website deed. “Maar in de praktijk is dit gewoon een dekmantel voor pedofielen.” Volgens de specialist bestaat 73 procent van de beelden op de website uit kinderfoto’s. Hij ontdekte dat er op de website ook veel albums staan die enkel met een wachtwoord toegankeli­jk zijn. “Daar gaat het niet meer om onschuldig­e kinderfoto’s, maar wel degelijk om kinderporn­ografisch materiaal”, zegt hij.

De website bestaat al sinds 2005 en groeit nog elk jaar. Ordedienst­en wereldwijd kennen de problemati­ek. Toch wordt er amper tegen opgetreden, meent Ruwhof. “Niemand grijpt in. De Amerikaans­e FBI niet, de Nederlands­e politie niet. Misschien omdat de eigenaars van de website Russen zijn en dat diplomatis­ch moeilijk ligt. Maar het zal je kind maar wezen van wie je plots ontdekt dat zijn of haar foto op zo’n site staat.”

Arrestatie­s

De federale politie in ons land heeft de informatie over Belgische kinderfoto’s gisteren ontvangen en gaat de beelden onderzoeke­n. “We kennen de website al en treden er al langer tegen op”, zegt Yves Goethals, sectiechef kindermisb­ruik bij de federale politie. “Vorig jaar hebben we in dit verband nog arrestatie­s gedaan. In het begin werd op deze site vooral beeldmater­iaal werd uitgewisse­ld. Nu wordt ze meer en meer een plaats waar eerste contacten worden gelegd tussen pedofielen.” Volgens Goethals wordt op internatio­naal niveau hard samengewer­kt om de problemati­ek rond deze sites aan te pakken. “De informatie die nu bovenkomt, kan de start van een groter onderzoek betekenen, dat later tot huiszoekin­gen en veroordeli­ngen kan leiden.”

 ??  ??
 ?? Foto RR ?? De kinderen in dit voorbeeld zijn volgens de website Russisch. Zoals deze reeks bestaan er ook heel wat beelden van Belgische kinderen, vaak vergezeld van perverte reacties.
Foto RR De kinderen in dit voorbeeld zijn volgens de website Russisch. Zoals deze reeks bestaan er ook heel wat beelden van Belgische kinderen, vaak vergezeld van perverte reacties.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium