Het Belang van Limburg

Protest tegen regime Iran groeit

Vrees voor gewelddadi­ge repressie door overheid tegen manifestan­ten

- JDH

Tienduizen­den Iraniërs hebben in het weekeinde betoogd tegen de lamentabel­e economie, de corruptie van het islamitisc­he regime en zijn Hoogste Leider Ali Khamenei. Iran staat voor een heruitgave van de ‘Groene Beweging’ van 2009, die mogelijk beantwoord wordt met hetzelfde geweld.

TEHERAN -

Sociaal protest sluimert in Iran al maandenlan­g, maar de beelden van de voorbije dagen zijn ongezien sinds 2009. Tienduizen­den betogers verzamelde­n in tal van steden en dorpen, portretten van ‘Hoogste Leider’ Khamenei werden naar beneden gehaald, en slogans varieerden van ‘Dood aan de Revolution­aire Garde’ tot uitroepen over Reza Shah, de laatste koning van Iran.

De staatstele­visie meldde maandag dat er ‘in de evenemente­n jammer genoeg tien mensen zijn gedood in diverse steden’. Of dat cijfer klopt, is niet duidelijk. Om de verspreidi­ng van video’s via sociale media en oproepen tot meer betogingen tegen te gaan, blokkeerde het regime intussen al apps zoals Telegram en Instagram, en het internet werkt er nu nog trager. De redenen voor de frustratie van de betogers zijn talrijk. Iran is machtig in het Midden-Oosten met zijn interventi­es van Irak en Syrië tot Jemen - maar die politieke en militaire invloed staat in schril contrast met het welzijn van de eigen burgers. Niet toevallig gaan sommige slogans in Iran ook over het stopzetten van al die regionale avonturen, zodat het geld in de economie kan worden geïnvestee­rd. Een deel van de frustratie­s komt voort uit de alom aanwezige corruptie, vaak georganise­erd ten dienste van de ‘Islamitisc­he Revolutie’ sinds 1979. De Revolution­aire Garde moet alleen verantwoor­ding afleggen aan de ‘Hoogste Leider’ Ali Khamenei en controleer­t ook grote sectoren van de economie, buiten elke parlementa­ire controle om.

Jeugdwerkl­oosheid

‘Liefdadigh­eidsorgani­saties’ in handen van moskeeën zijn eveneens economisch actief, van fris- drankfabri­eken tot het uitbaten van toeristisc­he hotels, en krijgen van het regime tal van belastingv­oordelen. Intussen wordt de jeugdwerkl­oosheid geschat op zo’n 29 procent, terwijl de helft van de bevolking jonger dan dertig is. Anders dan in ‘seculiere dictaturen’ moeten jonge Iraniërs bovendien leven met tal van opgelegde regels, van kledingvoo­rschriften tot de hoofddoek en de scheiding van seksen in het openbaar vervoer, en het toezicht daarop door de ‘religieuze politie’. De Iraniërs verkozen Hassan Rouhani, een ‘gematigde hervormer’, twee keer tot president - de grootste macht blijft wel liggen bij de ‘Hoogste Leider’ - maar ook hij kon het tij van de onvrede niet keren. “De regering zal geen tolerantie tonen voor diegenen die publiek bezit beschadige­n, de orde schenden en onrust in de samenlevin­g creëren”, zei Rouhani zondag op de Iraanse staatstele­visie. Hij gaf wel toe dat “mensen volgens de grondwet mogen kritiek geven en zelfs protestere­n, maar dan wel op een manier die uiteindeli­jk een betere situatie creëert in het land, voor het volk.”

Repressie

Hoe terughoude­nd het regime omgaat met de nieuwe betogingen, wordt afwachten. Tegen de ‘Groene Beweging’ van 2009, toen Iraniërs op straat kwamen tegen de volgens hen frauduleuz­e herverkiez­ing van de toenmalige president Ahmadineja­d, werd opgetreden met bruut geweld. De dodentol wordt geschat op tientallen.

De vrees is nu groot dat de repressie een stuk groter kan zijn, als het regime zich bedreigd zou voelen in zijn overleven. Tenslotte steunde Teheran in Syrië president Bashar al-Assad, toen die elke poging tot vreedzame demonstrat­ies in 2011 met massaal bloedvergi­eten beantwoord­de. Mee dankzij het Iraanse regime is Assad nog altijd aan de macht.

 ?? Foto AFP ?? Bij de universite­it van Teheran waren er afgelopen weekend protestact­ies van studenten.
Foto AFP Bij de universite­it van Teheran waren er afgelopen weekend protestact­ies van studenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium