Het Belang van Limburg

“Brandalarm deed het niet”

Appartemen­t aan Hooiweg in lichterlaa­ie

- Chris NELIS

Aan de Hooiweg in Kolderbos is in de nacht van oud op nieuw een woonst volledig uitgebrand. De andere appartemen­ten waren ernstig beschadigd door de rook. Alle bewoners werden geëvacueer­d, maar niemand raakte gewond. Opmerkelij­k is dat, volgens buurtbewon­ers, het brandalarm in het appartemen­t niet werkte.

We zijn meteen met de kinderen naar buiten gegaan. De vlammen sloegen op dat moment al uit het raam

“De kinderen waren al slapen en ik zat nog voor de televisie toen ik mensen hoorde schreeuwen”, zegt één van de bewoonster­s. “Het was een uurtje na de overgang van oud op nieuw. Op dat moment merkte ik ook een brandgeur op en hoorde ik mensen op de deur bonzen. We zijn dan meteen met de kinderen naar buiten gegaan. Ook de bewoners van de andere appartemen­ten kwamen op straat. De vlammen sloegen op dat moment al uit het raam. Eén van onze buren trok een brandblusa­pparaat van de muur en probeerde via het openstaand­e raam de vlammen te blussen. Maar daar was geen beginnen aan.” De brandweer was snel ter plaatse en moest de deur van de woning intrappen om tot bij de brandhaard te geraken. De bewoner, een

Dakraam

Bewoonster alleenstaa­nde man, was op het ogenblik van de brand niet thuis. Het vuur was snel onder controle, maar de rook had zich al verspreid over de andere appartemen­ten. Volgens buurtbewon­ers is het brandalarm niet afgegaan. “Hoe dat komt, weten we niet”, zegt Brigitta Vanderhove­n. “Er is gelukkig niemand gewond geraakt. Maar het zou toch moeten werken.”

Ook het dakraam dat bij brand automatisc­h opent, deed het volgens de buurtbewon­ers niet. Eén appartemen­t werd volledig vernield. Vijf andere liepen rookschade op. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Het appartemen­t is eigendom van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium