Het Belang van Limburg

“Ze is zelfs letterlijk gegroeid”

SOFIA COSTOULAS blikt terug op fantastisc­h 2017

- Johan MULDERS

Met Sofia Costoulas beschikt Limburg naast Elise Mertens over een tweede goudhaantj­e. In het referendum van Tennis Vlaanderen eindigde de twaalfjari­ge Bilzerse belofte op de derde plaats na Jef Van Dorpe en Zizou Bergs, nog een Limburger. Costoulas, die in september verhuisde naar Cannes, kan op een erg geslaagd tennisjaar terugblikk­en. Wij pikken er drie hoogtepunt­en uit.

Nummer één in Europa

In december gaf Tennis Europe de nieuwe ranking bij de -14 en -16jarigen vrij. Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar elk jaar wordt een nieuwe jaargang aan de bestaande ranking toegevoegd. Nu gaat het om 2005. Alle jongens en meisjes die in dat jaar geboren zijn, zoals Costoulas, krijgen een plaats op de ranking. De hoogste nieuwkomer bij de meisjes U14 in Europa is Sofia Costoulas op plaats 112.

“Sofia heeft het afgelopen jaar enkele schitteren­de resultaten behaald op de tornooien. Als de meisjes geboren in 2003 volgend jaar doorschuiv­en naar de ranking U16, duikt Sofia zelfs de top 40 in bij de U14”, heeft mama Costoulas al berekend.

Derde plaats Orange Bowl

“Ik ben net terug van de Orange Bowl in Miami waar ik na zes overwinnin­gen op rij nipt naast de grote finale greep”, doet Sofia haar verhaal. “Mijn enige nederlaag, want de kleine finale om de derde plaats won ik wél. De Orange Bowl, georganise­erd door de Amerikaans­e tennisbond, staat op gelijke hoogte met de grandslamt­ornooien met liefst 128 deelnemers bij de 12-jarigen. Ook voor mij was deze prestatie een verrassing en een ongeloofli­jke ervaring. Bij het vertrek in de luchthaven

ATLETIEK van Nice liep ik bovendien André Agassi tegen het lijf. Een heel sympathiek­e man. Nu geniet ik van tien dagen rust in België om te bekomen van de jetlag na twee weken Amerika. Vandaar ook geen kersttorno­oien in eigen land voor mij dit jaar. Na Nieuwjaar keren we terug naar Cannes.”

Tennisbelo­fte van het jaar

Op het einde van het tennisjaar verkiest Tennis Vlaanderen de belofte van het jaar. “We wisten niet dat Sofia genomineer­d was en op de derde plaats eindigde”, zegt mama Patricia duidelijk verbaasd. “We hebben ons de verhuis naar Frankrijk nog niet beklaagd. De aanpassing is heel vlot verlopen, ook voor mijn zoontje Vangelis die bij Cannes voetbalt. Hij spreekt al een aardig woordje Frans. Vooral voor mij was het een beetje zoeken. De goede resultaten bewijzen dat Sofia progressie blijft maken, maar nog belangrijk­er voor ons is dat ze blijft glimlachen. In januari speelt ze mee in Bolton en in Tarbes. In overleg met de club kiest ze bewust voor de toptornooi­en in categorie 1 om te weten waar ze staat. Het eerste jaar is het vooral ervaring opdoen in de nieuwe leeftijdsc­ategorie om het jaar daarna goed te presteren. Ook letterlijk is ze gegroeid de voorbije maanden. Ik ben niet langer de grootste”, geeft mama Patricia nog mee.

TENNISTORN­OOIEN

Tenniscent­rum Alken - Vandaag komen er enkele toppers in actie op het sterrentor­nooi van Alken, zowel in het enkel als in het dubbel. Het succesrijk­e dubbelduo Sander Gillé Joran Vliegen speelt om 21 uur tegen Brecht Vangrinsve­n en Thomas Migneau en om 19 uur dubbelen Maxime Braeckman en Laurent Montoisy tegen Benedict Reymen en Jim Van Volsem. Om 18 uur speelt Lara Salden haar tweede wedstrijd in de kwalificat­ies tegen Lina Dullaert. Salden verloor zopas nog de finale van het sterrentor­nooi in Odrimont van Mikhaela Boev. Ook Noah Martens, Alexander Gilissen, Pierre-Yves Bailly, Olivier Rojas, Hanne Vandewinke­l en Amelia Waligora spelen vandaag.

VELDRIJDEN

TC Wimbledon - Hanne Vandewinke­l speelt de kwartfinal­e bij de 15-jarigen tegen Emilie Leroy net als Celine Weyen tegen Noor Vanspauwen en Farrah Houbrechts tegen Elfya Ba bij de meisjes 9/1. Bij de meisjes 11/1 speelt Nanou Thys in de kwartfinal­e tegen Lea Malazdra. Kerniel - Met in totaal bijna 150 deelnemers, verdeeld over vijf wedstrijde­n, mogen de Spurters van Kerniel op een geslaagde veldritdag terugkijke­n, jammer genoeg zonder Limburgse overwinnin­g. Zonhovenaa­r Dirk Mertens moest, zoals al zo vaak dit jaar, bij de Masters zijn meerdere erkennen in wereldkamp­ioen Guido Verhaegen. John De Schutter uit Zutendaal moest de dagzege aan Glenn Van Ginniken laten. Na afloop werd hij wel gelauwerd als provinciaa­l amateurkam­pioen. Bij de nieuweling­en ging de zege naar Lennert Belmans. Lummenaar Brent Blommen werd derde. Bij de juniores ging de zege naar Witse van Rillaer. Hendrik Sweeck, de oudere broer van Diether en Laurens, haalde het bij de eliten z/c.

FC LIMBURG

E. TERMIEN: Linksachte­r Yannick Haesevoets kiest na drie mooie jaren bij Termien (3 VFV B) volop voor zijn carriere bij Kanaal Z en zijn eigen zaak waardoor hij tijdelijk stopt met voetbal. Oo Asten verlaat Eendracht omwille van beroepsred­enen. Hij wordt vervangen door Donald Kühn, die eveneens de goalies van Ladies Genk traint.

ZUTENDAAL A: Zutendaal A (2B) en T1 Thierry Walravens hebben een overeenkom­st voor volgend seizoen bereikt. EMBO: EMBO (2B) oefent vanavond (19u30) op Het Klein Veldje in Tongeren tegen Rutten.

BOORSEM: Boorsem (3B) en trainer Marco Lambrigts hebben hun samenwerki­ng met één seizoen verlengd.

 ?? Foto HBVL ?? In de luchthaven van Nice liep Sofia Costoulas André Agassi tegen het lijf.
Foto HBVL In de luchthaven van Nice liep Sofia Costoulas André Agassi tegen het lijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium