Het Belang van Limburg

“Heel wat luisteraar­s hebben geen internet”

Lokale radio Ariane uit de ether, wel nog op internet

- Geert HOUBEN

Radio Ariane op 107.6 FM is niet meer. Met een vier uur durende live-uitzending en een glas in de hand heeft de Kortessems­e vrije radio er afgelopen weekend noodgedwon­gen een punt achter gezet. Het nieuwe frequentie­plan van mediaminis­ter Sven Gatz (Open Vld) haalt de zender van oprichter Kamiel Jammaers (78) en zijn vrouw Irma Swerts (78) uit de ether. “We doen voort via het internet. Zo snel hebben wij geen schrik”, klinkt Kamiel strijdvaar­dig.

Onze quiz waarmee je een friet stoofvlees kon winnen, was zo populair dat de telefoonce­ntrale in het centrum overbelast geraakte

In juli 1981 zag Ariane in de living van Kamiel en Irma het levenslich­t, toen nog als Radio Telstar. “Tot er plots een minister kwam die vond dat we onze naam moesten veranderen. In Heist-OpDen-Berg was er ook een Radio Telstar en dat zou voor verwarring en concurrent­ie zorgen. Laat me niet lachen, ons bereik ging niet verder dan Kortessem. Wat een uitleg. Net zoals nu. Nu is er ook weer een minister die vindt

Kamiel JAMMAERS Oprichter Radio Ariane iets te moeten doen. Elke centrumsta­d moet over twee frequentie­pakketten beschikken waardoor wij de onze kwijtraken aan Hasselt. Alsof onze luisteraar­s daar een boodschap aan hebben. Waarom moet een Hasseltse zender met zestigduiz­end potentiële luisteraar­s er nu enkele duizenden uit Kortessem bij krijgen”, zucht Kamiel.

Axelle Red

Toch bladert Kamiel met veel plezier door de fotoboeken van ruim dertig jaar radiogesch­iedenis. Hoogtepunt­en waren er in overvloed. “Jefke de Weerman die met volkswijsh­eden het weer voorspelde en fratsen vertelde, Axelle Red die hier kwam optreden toen ze nog Fabby heette, de jaarlijkse luisteraar­sreis met twee bussen naar de Oostkanton­s, meedoen aan carnaval, de enorm populaire quiz waarmee je een friet stoofvlees kon winnen waardoor de telefoonce­ntrale in het centrum overbelast geraakte … Maar wat ben je met herinnerin­gen als je geen frequentie hebt”, zegt een teleurgest­elde Kamiel die van de medewerker­s een internetra­dio cadeau kreeg. En toch. “Wij gaan nu streamen via radioarian­e.be. Ook al beschikt een groot deel van ons luisterpub­liek niet over internet. Laat ons daarom naïef zijn en hopen voor hen ooit weer op FM te kunnen uitzenden.”

radioarian­e.be

X

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Irma (links) en Kamiel (midden) kregen een internetra­dio van hun medewerker­s. “We gaan streamen, maar voor onze luisteraar­s zonder internet hopen we ooit weer op FM te kunnen uitzenden.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Irma (links) en Kamiel (midden) kregen een internetra­dio van hun medewerker­s. “We gaan streamen, maar voor onze luisteraar­s zonder internet hopen we ooit weer op FM te kunnen uitzenden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium