Het Belang van Limburg

“Mijn zoontje tekent lieve en slechte orkanen”

Lommelse Nina Versteegde­n kiest ook na verwoesten­de orkaan voor Sint-Maarten

-

“Eerst zaten we in mijn slaapkamer. Toen sprong het schuifraam stuk en zijn we naar daar gelopen.” Kleine Oskar (4) kruipt onder het badkamerme­ubel. Net zoals hij de nacht van 6 september deed, toen orkaan Irma verwoesten­d toesloeg. “Van donder en bliksem heeft hij schrik, maar tijdens Irma was hij echt niet bang. Gelukkig”, zegt zijn mama Nina Versteegde­n, een Lommelse die al 9 jaar op Sint-Maarten woont. “Dit is een lieve orkaan”, zegt Oskar fier, terwijl hij een felgekleur­de tekening toont. Het is zijn manier van verwerken. “Hij praat veel over Irma”, zegt mama Nina. “In de eerste weken kribbelde hij tornado’s. Soms met donkere kleuren, om aan te tonen hoe slecht Irma was.” Maar zijn kleurrijke “lieve Irma” vindt hij zelf de leukste.

Dagboek

Oskar is geboren op Sint-Maarten. Zijn mama Nina Versteegde­n (33) verhuisde in 2008 voor haar eerste job vanuit Lommel naar het Nederlands­e deel van het Caraïbisch­e eiland. Vlak na de doortocht van Irma brachten we in Het Belang van Limburg het orkaandagb­oek van Nina. Hoe ze samen met haar man Damian en Oskar moest schuilen, van de ene naar de andere kamer vluchtte. Hoe ze zagen dat een deel van hun dak was gaan waaien. Dik drie maanden later, gingen we haar opzoeken.

Het huis van het gezin op een bergflank in Pelican, is zwaar beschadigd. Al ziet de benedenver­dieping, het deel dat Nina huurt, er intussen weer oké uit. Hier en daar wat barsten in de muren, karton dat dienst doet als raam. Maar het is al een pak beter dan vlak na de orkaan. “Na Irma hebben we drie weken keihard gewerkt in en rond het huis”, vertelt Nina. “Ik wilde dat het weer leefbaar was. Voor Nina, voor Oskar”, vertelt Damian, die Jamaicaans­e roots heeft. “Ik zag iedereen vertrekken. Ik wilde niet dat zij zouden weggaan. Dat ik alleen achterblee­f.” “Vlak na de orkaan werd op de radio aangekondi­gd: vlucht naar Nederland vertrekt nu, vlucht naar Frankrijk... Als je meewilde, moest je je met een rugzak naar de luchthaven haasten en alles achterlate­n”, zegt Nina. “Veel mensen zijn vertrokken. Veel gezinnen leven daardoor gescheiden. Moeders en kinderen weg, vaders nog hier. Soms wordt die vraag wel gesteld: blijf jij daar met Oskar? Kom je niet terug naar België? Maar ik mis België niet enorm. Mijn ouders wel, maar België niet. Gelukkig hebben mijn ouders mij nooit onder druk gezet om terug te keren. Ze hebben me mijn hart laten volgen.”

Het gezin heeft zich maanden lang moeten behelpen. “We hebben iets meer dan twee maanden geen stroom gehad en drie maanden geen internet”, zegt Nina. “De buren hebben een generator. Zo kregen we via een lang verlengsno­er stroom voor onze koelkast en één lamp. Koken deden we op gas. We moesten ons douchen en wassen met een zaklamp. Warm water hebben we nog steeds niet. Al is een koude douche geen straf met deze warmte. Ook onze auto was zwaar beschadigd. Ik heb weken rondgerede­n met een volledig beschadigd­e voorruit, voor ze hersteld kon worden. Een handspiege­l deed dienst als zijspiegel.”

We moesten ons douchen en wassen met een zaklamp. Warm water hebben we nog steeds niet. Al is een koude douche geen straf met deze warmte.

Nina VERSTEEGDE­N (33) Lommelse in Sint-Maarten

Blauwe zeilen

De bovenverdi­eping van het huis is nog steeds zwaar beschadigd. Als het regent, sijpelt het water naar binnen. Verschille­nde emmers en boxen staan klaar om het water op te vangen. Het is er broeierig heet. “Met blauwe zeilen en latjes van het hek buiten, heeft Damian het dak voorlopig gemaakt”, zegt Nina. “Onze huisbazin is een Zwitserse vrouw van

77. Zij woont normaal in Zwitserlan­d, maar komt in de winter enkele maanden hier op de bovenverdi­eping wonen. Hoewel ze wist dat het huis zo zwaar beschadigd was, is ze toch gekomen. Wat ze gaat doen met het huis is onduidelij­k. Ik hoop überhaupt dat het nog gemaakt wordt. We waren zo blij dat we dit plekje gevonden hadden. Het is belangrijk dat alles snel hersteld is, zeker voor het volgende orkaanseiz­oen in juli. Nu zijn we veilig, maar wat als er nog een orkaan komt?”

Catamarans

Nina, die op het eiland werkt als architect, moest redelijk snel na Irma weer aan de slag. Haar man Damian is werkloos sinds de orkaan. “Damian deed onderhoud van catamarans die verhuurd werden aan toeristen”, vertelt Nina. “Vijf boten zijn volledig gezonken, vier worden gerenoveer­d. Het is een internatio­nale firma, dus ze komen er wel weer bovenop. Intussen is hij aan het bijklussen in de bouw. Daar hebben ze nu natuurlijk volk nodig.”

Al bij al gaat het redelijk goed met Nina, Damian en Oskar. Ondanks alles, zijn ze gelukkig. “Zin in barbecue?”, vraagt Nina. Dat aanbod slaan we niet af. Damian is chef van dienst: vis op Jamaicaans­e wijze. Oskar is uitgelaten. Ook buurman Frank (zie kader) is uitgenodig­d. Hij geniet. Nina geniet. Wij genieten. Heel even wordt Irma vergeten.

 ??  ?? Oskar toont fier zijn tekening van “lieve Irma”.
Oskar toont fier zijn tekening van “lieve Irma”.
 ??  ?? Op de bovenverdi­eping van Nina’s huis doen zeilen dienst als dak.
Op de bovenverdi­eping van Nina’s huis doen zeilen dienst als dak.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ?? De Limburgse Nina (33) met haar man Damian (38) en hun zoontje Oskar (4).
De Limburgse Nina (33) met haar man Damian (38) en hun zoontje Oskar (4).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium