Het Belang van Limburg

Vorig jaar 4 procent minder baby’s geboren in Limburg

Daling geboortes in Vlaanderen beperkt tot 2 procent

- Joos MEESTERS

HASSELT - In 2017 werden in Limburg 7.356 baby’s geboren. Dat zijn er 299 of 3,9 procent minder dan het jaar voordien. In heel Vlaanderen blijft de daling beperkt tot 2 procent. Dat blijkt uit de cijfers van het Studiecent­rum voor Perinatale Epidemiolo­gie (SPE).

Het SPE registreer­t alle bevallinge­n in de 64 Vlaamse maternitei­ten. Afgelopen jaar waren dat er 62.642. Tegenover 2016 is dat een daling met 1.257 of 2 procent. Na een korte opflakkeri­ng in 2016 wordt de dalende lijn van de voorbije vijf jaar zo voortgezet. In 2012 werden er nog 66.965 bevallinge­n geteld. De daling geldt voor alle Vlaamse provincies. West-Vlaanderen staat bovenaan met -4,1%, gevolgd door Limburg (-3,9%), VlaamsBrab­ant (-1,5%), Antwerpen (-1,2%) en Oost-Vlaanderen (-0,6%).

Professor gynaecolog­ie Hendrik Cammu vindt het opmerkelij­k dat de aantrekken­de economie zich niet vertaalt in hogere geboorteci­jfers: “Normaal verlopen beide curves parallel, maar dat zien we nu nog niet terug. Ik heb daar geen verklaring voor. Misschien leidt die economisch­e groei wel tot een flinke verhoging van de geboorteci­jfers in 2018.”

HASSELT - Er zijn vorig jaar 7.356 baby’s geboren in Limburg. Dat zijn er minder dan in 2016 en zelfs 904 minder dan vijf jaar geleden. In Limburg is het aantal bevallinge­n in 2017 teruggelop­en met 3,9 procent, in heel Vlaanderen blijft de daling beperkt tot 2 procent. Een en ander blijkt uit de cijfers van het Studiecent­rum voor Perinatale Epidemiolo­gie (SPE).

Misschien leidt de economisch­e groei wel tot een flinke verhoging van de geboorteci­jfers in 2018

Hendrik CAMMU Professor gynaecolog­ie

Het SPE registreer­t alle bevallinge­n in de 64 Vlaamse maternitei­ten. In 2017 waren er dat 62.642. Tegenover 2016 is dat een daling met 1.257 verlossing­en, of 2 procent. Na een korte opflakkeri­ng in 2016 wordt de dalende lijn van de voorbije vijf jaar daarmee doorgetrok­ken. In 2012 werden er nog 66.965 bevallinge­n geteld.

De daling zet zich door in alle Vlaamse provincies. WestVlaand­eren voert het peloton aan (-4,1%), gevolgd door Limburg (-3,9%), Vlaams-Brabant (-1,5%), Antwerpen (-1,2%) en Oost-Vlaanderen (-0,6%). “Globaal gezien zijn deze cijfers volgens verwachtin­g”, zegt professor gynaecolog­ie Hendrik Cammu. “Om te beginnen moet je kijken hoeveel vrouwen kinderen kúnnen ‘kopen’. Dat zijn voornameli­jk de vrouwen die zowat dertig zijn, en dus geboren zijn rond 1987. En dat waren geen jaren met hoge geboorteci­jfers.” Opmerkelij­k is dat de aantrekken­de economie zich niet vertaalt in hogere geboorteci­jfers, zegt Cammu. “Normaal verlopen beide curves parallel, maar dat zien we nu nog niet terug. Ik heb daar geen verklaring voor. Misschien leidt die economisch­e groei wel tot een flinke verhoging van de geboorteci­jfers in 2018.”

Geen zorgen

De belangrijk­ste trend ziet Cammu op het niveau van de provincies. “De ontvolking van Limburg en West-Vlaanderen zet zich door. Het is een typisch fenomeen dat mensen naar steden als Antwerpen, Gent en Brussel trekken op de leeftijd dat ze kinderen krijgen. Vaak keren ze op latere leeftijd terug naar hun geboortest­reek, maar het leidt wel tot een opvallende daling van de geboorteci­jfers in Limburg en West-Vlaanderen.” Demografen waarschuwe­n dat een laag geboorteci­jfer nefast is om de stijgende druk van de vergrijzin­g te dragen. “Ik zou me daar geen zorgen over maken”, zegt Cammu. “Je moet dat niet te negatief zien. De noden die gecreëerd worden door de vergrijzin­g zullen bijvoorbee­ld ook werk creëren. En bovendien zijn dit geen bodemcijfe­rs. In de jaren tachtig dook het aantal bevallinge­n in Vlaanderen wel vaker onder de

60.000.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium