Het Belang van Limburg

Genk verbiedt vervolg cursus van islampredi­ker Ali Houri

Omstreden islampredi­ker wilde lessenreek­s vanaf 19 januari hervatten op geheime locatie

- Thomas JANSEN/Chris NELIS

GENK - Burgemeest­er Dries van Genk verbiedt het vervolg van een lessenreek­s van de omstreden islampredi­ker Ali Houri, oftewel Broeder Alkhattab. In november werd een eerste deel van die cursus al stopgezet omdat de commotie rond de man te groot was geworden, na een reportage in het Nederlands­e programma ‘Nieuwsuur’. Dinsdag kondigde de Genkse vzw Al Qiblah-Het Kompas plots aan dat de lessen vanaf 19 januari hervat zouden worden. Maar dat ziet het stadsbestu­ur niet zitten. “Omwille van het risico voor de openbare orde en de veiligheid adviseert de politie dit niet toe te laten”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V).

GENK - De stad Genk verbiedt een lessenreek­s van de omstreden islampredi­ker Ali Houri, oftewel Broeder Alkhattab. In november werd een eerste deel van die cursus al stopgezet omdat de commotie rond de man te groot was geworden, na een reportage in het Nederlands­e programma ‘Nieuwsuur’ over een lezing in het stadhuis van Genk. Gisteren kondigde de Genkse vzw Al Qiblah-Het Kompas aan dat de lessen vanaf 19 januari hervat zouden worden, maar daar steekt het stadsbestu­ur dus al meteen een stokje voor. “Omwille van het risico voor de openbare orde en de veiligheid adviseert de politie dit niet toe te laten”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). Terug naar zondag 20 november. Een reportage van het Nederlands­e programma ‘Nieuwsuur’ toont die avond een lezing van de Nederlands­e prediker Ali Houri en exrapper Abid Tounssi in de Schouwburg­zaal van het Genkse stadhuis. Zij vragen het 250-koppig publiek, waarvan mannen en vrouwen grotendeel­s gescheiden zitten, om plaatsen waar alcohol gedronken of muziek gespeeld wordt te mijden. “Als je na zo’n avond nog geen enkel besef hebt dat je fout was, dan wordt dat genoteerd als een zonde, net als alcohol en kledij”, klinkt het. De Genkse vzw Al Qiblah-Het Kompas, dat de lezingen organiseer­de, staat op z’n achterste poten door de reportage. Volgens voorzitter Luc Osselaer zijn de uitspraken in ‘Nieuwsuur’ uit hun context gerukt en hadden de programmam­akers een verborgen agenda.

Lessenreek­s

Ondanks het protest van de vzw wordt een al lopende lessenreek­s van prediker Ali Houri in Genk na overleg tussen de stad en de vzw stopgezet, “gezien de huidige commotie”. Die lessenreek­s, getiteld ‘Dit is Motien hammed’, bestaat uit twee modules van twaalf lessen. Van de eerste module werden op dat moment al lessen gegeven in Het Kliniekske in Genk, eveneens eigendom van de stad. Gisteren kondigde vzw Al Qiblah echter aan dat module twee van ‘Dit is Mohammed’ op vrijdag 19 januari toch van start gaat. “Nu de commotie is gaan liggen, zien we geen reden om niet verder te gaan”, zegt voorzitter Luc Osselaer. “Ali Houri vertaalt in zijn lessenreek­s het leven van de profeet naar de maatschapp­ij van vandaag, en daar is niets mis mee. We hebben ook overlegd met de stad, en niemand wil dat dergelijke bijeenkoms­ten verbannen worden naar achterkame­rs. Al zullen we dit keer geen gebouw van de stad gebruiken. Waar het dan wel plaatsvind­t? Dat blijft geheim. Wie zich inschrijft, wordt daar persoonlij­k van op de hoogte gebracht.”

Politieadv­ies

De Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V) viel gisteren echter uit de lucht, en ontkent dat vzw Al Qiblah gesprekken gevoerd heeft met de stad. “Vanmorgen vernam ik via de media dat vzw Al QiblahHet Kompas vanaf 19 januari opnieuw wil starten in Genk met lessen van Ali Houri. In november ontstond daarover heel wat controvers­e. Het vandaag opgevraagd­e politieadv­ies is duidelijk: omwille van het risico voor openbare orde en veiligheid adviseert men dit niet toe te staan. Rekening houdend met dit advies zal deze lessenreek­s dus niet toegelaten worden.” Op 30 november was er wel overleg tussen de stad en de vzw, maar dat ging over een andere lezing in het Genkse stadhuis. Die werd twee weken later door de vzw zelf geannuleer­d. Over de be- wuste lessenreek­s zou toen niet gesproken zijn. Provincier­aadslid Hassan Amaghlaou (die recent nog uit de partij Groen stapte) had zo’n verbod verwacht. “Voor mij is het vooral belangrijk dat het basisprinc­ipe van onze wetgeving in ere wordt gehouden”, zegt Amaghlaou. “Dat wil zeggen dat als er iets grondig fout zit, dat er daar dan ook in alle duidelijkh­eid op gereageerd moet worden. Het heeft geen enkele zin om te gaan polarisere­n.”

Nu de commotie is gaan liggen, zien we geen reden om niet verder te gaan met de lessenreek­s. We hebben overlegd met de stad, en niemand wil dat de bijeenkoms­ten verbannen worden naar achterkame­rs

Luc OSSELAER Voorzitter van vzw Al Qiblah Het vandaag opgevraagd­e politieadv­ies is duidelijk: omwille van het risico voor de openbare orde en veiligheid adviseert men deze lessenreek­s niet toe te laten

Wim DRIES Burgemeest­er van Genk

 ?? FOTO'S NIEUWSUUR/TOM PALMAERS ?? Ali Houri bij de vorige lezing in het Genkse stadhuis, die eind november vorig jaar veel commotie veroorzaak­te.
FOTO'S NIEUWSUUR/TOM PALMAERS Ali Houri bij de vorige lezing in het Genkse stadhuis, die eind november vorig jaar veel commotie veroorzaak­te.
 ?? FOTO HBVL ?? De affiche van de nieuwe lessenreek­s van prediker Ali Houri – alias Broeder Alkhattab – maakt geen melding van de locatie. “Die is geheim.”’
FOTO HBVL De affiche van de nieuwe lessenreek­s van prediker Ali Houri – alias Broeder Alkhattab – maakt geen melding van de locatie. “Die is geheim.”’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium