Het Belang van Limburg

Drachtige merrie zwaargewon­d na paniek door vuurwerk

- Geert VAN BAELEN

Vlak voor oudejaarsa­vond is in een weide in Meeuwen-Gruitrode een drachtige merrie zwaargewon­d geraakt toen ze door vroeg vuurwerk in paniek raakte en recht in een omheining liep. Er volgde een spoedopera­tie in de Peerse paardenkli­niek Het Bokt. Die verliep voorspoedi­g, maar het is afwachten of het ongeboren veulen de stress overleeft. De foto’s van de verwonding lokten op sociale media heel wat reacties uit. “Hiermee hopen we mensen bewust te maken”, onderstree­pt dierenarts Désirée Aerts.

Het paard, dat eigendom is van een Duitse stoeterij, verbleef in Gruitrode voor fokdoelein­den. “Samen met andere paarden stond de merrie in een grote weide. Hun verzorger neemt zoals heel veel paardenhou­ders elk jaar op oudejaarsa­vond de nodige maatregele­n”, vertelt Désirée Aerts. “Zo schijnt hij in aanloop naar middernach­t met lichten op de dieren en laat muziek spelen, dit om te voorkomen dat ze in paniek zouden schieten als het nieuwjaars­vuurwerk losbarst. Maar nu werd er plots helemaal onverwacht al rond 18 uur vuurwerk ontstoken in een naburig bos, waarschijn­lijk door experiment­erende jongeren. Op zo’n willekeu- rig uur kan een paardenlie­fhebber zich moeilijk voorzien natuurlijk.” De merrie raakte door de knallen in paniek en is beginnen rennen voor haar leven. “Ze is door de omheining gelopen waarbij de lintvormig­e draad zich rond een achterbeen heeft gewikkeld. Ze heeft weerwerk geboden met ernstige snijwonden tot op het bot als gevolg. Een pees was volledig gescheurd en de spronggewr­ichten bleken zwaar beschadigd.”

Stress

Het dier werd onmiddelli­jk overgebrac­ht naar de paardenkli­niek in Peer waar ze rond 19.30 uur werd geopereerd. “Het was een lange operatie. We hebben haar volledig in slaap gedaan. Vervolgens hebben we de wonden gereinigd en hebben mijn collega en ik alles kunnen hechten. De ingreep was technisch niet heel moeilijk is, kende en kende een voorspoedi­g verloop”, stelt Aerts. Toch is het volgens de dierenarts nog te vroeg om te spreken van een goede afloop. “Nu lijkt alles stabiel, maar de komende dagen zullen nog cruciaal zijn. Met medicatie moeten we het risico op infecties beperken. Het dier heeft ook een stresspiek beleefd,en de impact hiervan is ook nog onduidelij­k. Ze is een zevental maanden drachtig en het is niet uitgeslote­n dat ze alsnog haar veulen zal verliezen. Laat ons het beste hopen. Paarden zijn gelukkig taaie dieren. Jaarlijks raken paarden gewond tijdens een eindejaars­vuurwerk. Meestal beperkt het zich tot schaafwond­en die ze oplopen in een stal of zo. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt.”

Foto’s

De dierenklin­iek postte foto’s van de verwonding­en op haar Facebook-pagina. De gruwelijke beelden werden veelvuldig gedeeld. “We hebben massa’s reacties gekregen. We willen de mensen vooral bewustmake­n van wat de gevolgen kunnen zijn als je zomaar onaangekon­digd vuurwerk afsteekt. Hopelijk denken ze hier volgend jaar aan terug.”

 ?? FOTO GVB ?? Dierenarts Désirée Aerts bij de drachtige merrie. “We willen de mensen bewustmake­n van wat de gevolgen kunnen zijn als je zomaar onaangekon­digd vuurwerk afsteekt.”
FOTO GVB Dierenarts Désirée Aerts bij de drachtige merrie. “We willen de mensen bewustmake­n van wat de gevolgen kunnen zijn als je zomaar onaangekon­digd vuurwerk afsteekt.”
 ?? Foto DIERENKLIN­IEK HET BOKT ?? Een beeld van de open wonde.
Foto DIERENKLIN­IEK HET BOKT Een beeld van de open wonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium