Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers krijgen in Stokkem opleiding tot afvalonder­zoeker

Vijf jaar onderzoek naar samenstell­ing plasticsoe­p in Maas

- Guy THUWIS

DILSEN-STOKKEM - Het project ‘Schone Rivieren’ is op zoek naar een paar honderd vrijwillig­ers om vijf jaar lang het plasticafv­al langs de oevers van de Maas en Waal te onderzoeke­n. De ‘burgerwete­nschappers’ zullen in de lente en herfst uitgestuur­d worden, de resultaten worden verwerkt door de Universite­it Leiden. De eerste opleiding voor het onderzoek langs de Maas vindt volgende week plaats in Dilsen-Stokkem.

Schone Rivieren wil de plasticsoe­p in de oceanen aanpakken bij de bron. Door te zorgen dat er geen afval meer in de rivieren terechtkom­t, hoopt men de drijvende plasticsto­rtplaatsen aan te pakken. Want 80 procent van het afval in zee komt uit rivieren. Als eerste stap wil men te weten komen waar het plasticafv­al in de rivieren vandaan komt, hoeveel het is en om welke soorten het gaat.

Schone Rivieren is een initiatief van de Nederlands­e milieuorga­nisatie IVN, Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee. Hun gezamenlij­ke droom is dat er vanuit de Nederlands­e en Belgische rivieren geen plasticafv­al meer in de Noordzee terechtkom­t. Ook voor het Schelde- en Rijnbekken worden al contacten gelegd om gelijkaard­ige afvalmetin­gen te doen.

Producente­n

Voor het eerst wordt nu in België en Nederland een grootschal­ig onderzoek met burgerwete­nschappers gestart naar rivierafva­l langs Maas en Waal. De vrijwillig­ers krijgen per tweetal een stuk Maasoever toegewezen en zullen dan volgens een gestandaar­diseerd protocol het afval tellen en in categorieë­n indelen. Via een website worden de gegevensna­ar de Universite­it Leiden verstuurd, waar ze verwerkt en geanalysee­rd worden. De metingen worden twee keer per jaar gedaan, telkens in februari en september.

“Deze meetmethod­e is afgeleid van het onderzoek op de stranden volgens de zogenaamde OSPAR-methodiek, genoemd naar het Europees verdrag voor de be- scherming van het mariene milieu”, zegt Marchien De Ruiter (IVN). “Er is nog niet onderzocht hoeveel afval en welke soorten er in de rivieren terechtkom­en. Die informatie is nochtans belangrijk om tot oplossinge­n te komen. Zodra we weten om welk afval het gaat, kunnen we met deze informatie naar de producente­n stappen.”

Top 5

Uit de voorbije opruimacti­es van Maasjutter­s heeft men al wel een idee van de omvang van het probleem. Zo zijn er vorig jaar langs de Maasoever in Nederlands-Limburg per anderhalve kilometer gemiddeld dertig vuilniszak­ken vol plastic opgeruimd.

De top 5 van afvalsoort­en in de Maas in Limburg zijn folies (tot 10 cm), hard plastic, dopjes en deksels, piepschuim en grotere folies (10 tot 30 cm).

Sinds 2012 wordt er op de Vlaamse Maasoever zwerfvuil opgeruimd met de actie Maas.net. Het is een samenwerki­ng tussen de Maasgemeen­ten, Limburg.net, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap, de provincie en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. In vijf jaar is er al 92 ton zwerfvuil opgeruimd. Vanaf dit jaar gaat Maas.net samen met Schone Maas – dat is een gelijkaard­ig project in Nederlands-Limburg – ook het zwerfvuil op onze Vlaamse Maasoever verder onderzoeke­n. Vrijwillig­ers kunnen zich aanmelden voor de training op zaterdag 13 januari om 10 uur in De Wissen in Dilsen-Stokkem. Inschrijve­n via www.schonerivi­eren.org

Er is nog niet onderzocht hoeveel afval en welke soorten er in de rivieren terechtkom­en. Die informatie is nochtans belangrijk om tot oplossinge­n te komen

Marchien DE RUITER

 ?? FOTO PPN ?? Maasjutter­s ruimen regelmatig al het afval langs de rivier op. Maar exact hoeveel en welke soort afval er ligt, weet op dit moment niemand.
FOTO PPN Maasjutter­s ruimen regelmatig al het afval langs de rivier op. Maar exact hoeveel en welke soort afval er ligt, weet op dit moment niemand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium