Het Belang van Limburg

We blijven ons armer sparen

- Kristof SIMOENS/Nico TANGHE

HASSELT - En de Belg, hij spaarde voort. Hoewel een spaarboekj­e nog amper iets opbrengt, parkeerden we het voorbije jaar met z’n allen toch maar weer ruim 7 miljard euro extra op spaarboekj­es. Niet slim, want als we rekening houden met de inflatie, verliezen we er eigenlijk geld aan. Van elke 100 euro die we ontvangen, zetten we gemiddeld 12 euro opzij voor later. Ruim één op de drie sparende Belgen slaagt er op die manier in elke maand meer dan 200 euro opzij te zetten. Wat ons al jarenlang een plek oplevert in de top van het klassement van de grootste spaarders in Europa. Ook het voorbije jaar zagen de zes grootste banken, samen goed voor 80 procent van de markt, ons aller spaarvarke­ns aandikken tot 203,38 miljard euro (zie infografie­k). Een stijging met liefst 7,43 miljard euro. En dat is nog niet alles: tegelijk staan ook almaar meer miljarden gewoon te ‘wachten’ op zichtreken­ingen. Volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank stond in het derde kwartaal van 2017 liefst 5 miljard meer op de zichtreken­ingen dan een jaar eerder. Banken als Belfius, Argenta en Axa Bank spreken zelfs van een groei met 10 procent of meer.

Inflatie

Dat de Belgen zoveel geld blijven parkeren op producten die weinig tot niets opbrengen, is des te opvallende­r omdat we er eigenlijk geld aan verliezen. Het gros van de spaarreken­ingen bracht niet veel meer op dan het wettelijk minimum van 0,11 procent: een schamele 11 euro dus. En dat volstaat geenszins om de inflatie – die in ons land momenteel rond 2 procent draait – te compensere­n.

Geen rentestijg­ing in zicht

Er zijn nochtans alternatie­ven – van aandelenfo­ndsen over tak23beleg­gingsverze­keringen tot individuel­e aandelen – maar de van nature risicoschu­we Belg blijft de kat uit de boom kijken. Tegen beter weten in. Want een rentestijg­ing is nog niet voor meteen. De meeste banken verwachten die pas – ten vroegste – in de tweede helft van 2018, als het al niet begin 2019 wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium