Het Belang van Limburg

Uw goed voornemen: één push-up per dag

WANT KLEINE DAGELIJKSE INSPANNING HEEFT MEER SLAAGKANS

- Joos MEESTERS

KU Leuven schorst informatic­us door verkrachti­ng

Een 49-jarige man tekent beroep aan tegen zijn veroordeli­ng tot twee jaar cel met uitstel door de correction­ele rechtbank van Leuven. Johan D. uit Leuven werd begin december schuldig bevonden aan verkrachti­ng van twee zusjes tijdens het babysitten. Een van de slachtoffe­rs was amper tien jaar op het moment van de feiten. Zij wachtte tot ze 26 jaar was om klacht in te dienen. D. werkt al vijf jaar als informatic­us bij KU Leuven aan de faculteit bio-ingenieurs. De universite­it besliste om hem voorlopig te schorsen. De voorbije acht maanden kwamen vier dossiers van zedenfeite­n aan het licht met medewerker­s aan de KU Leuven. In twee gevallen leidde dat tot ontslag: een chemieprof werd de laan uitgestuur­d nadat hij de minderjari­ge vriendinne­tjes van zijn dochter aanrandde, een studentenc­oördinator werd ontslagen na seksueel overschrij­dend gedrag bij ingenieurs­studenten.

Oppositie in Congo erkent Kabila niet meer

Le Rassemblem­ent, een verenigde oppositieg­roep in Congo, erkent president Joseph Kabila en zijn regering niet langer.

De groep riep in haar nieuwjaars­toespraak de Congolezen en de internatio­nale gemeenscha­p op Kabila als een onwettige president te zien. Zondag vielen bij vreedzame betogingen tegen het regime, georganise­erd door de katholieke kerk, zeker vijf doden. Politie en leger werden ingezet om het protest de kop in te drukken, het internet werd geblokkeer­d. Kabila had beloofd in december 2017 verkiezing­en te houden, maar heeft die verplaatst naar december 2018.

Vergeet goede voornemens, creëer liever kleine dagelijkse rituelen die je eraan herinneren wat je voldoening brengt. Dat is het pleidooi van Ernst-Jan Pfauth, uitgever van het Nederlands­e journalist­ieke platform De Correspond­ent. Concreet wil dat zeggen: beter één keer pompen per dag dan het abstracte voornemen om in 2018 meer te gaan sporten. Eindelijk die overtollig­e kilo’s afschudden, stoppen met roken of meer tijd vrijmaken voor het gezin. Bent u het nieuwe jaar ook weer gestart met de heilige overtuigin­g om dat goede voornemen nu eindelijk eens in de praktijk om te zetten? Helaas, de kans op slagen is erg klein, blijkt uit diverse onderzoeke­n.

Zelfhulpbo­ek

De Nederlands­e journalist ErnstJan Pfauth schreef voor De Correspond­ent twee jaar over zelfhulpen psychologi­eboeken. “Natuurlijk, na het lezen van een zelfhulpbo­ek veranderde mijn gedrag kortstondi­g, maar daarna viel ik weer terug in oude – soms slechte – gewoontes”, zegt Pfauth. “En zo gaat het ook met goede voornemens. Eerst is er het enthousias­me, daarna raakt het op de achtergron­d.”

“Wat ook opvalt is dat in al die boeken steeds dezelfde dingen terugkomen die ons gelukkig maken: tijd doorbrenge­n met je dierbaren, anderen helpen,... We weten het, de vraag is dus vooral waarom we dat niet doen en hoe we onszelf kunnen herinneren aan wat ons wel gelukkig maakt.”

Dankbaar

De kern van de oplossing vond Jan Pfauth bij de Amerikaans­e schrijver Ryan Holiday. “We hebben kleine dagelijkse rituelen nodig die ons eraan herinneren wat we belangrijk vinden”, zegt Pfauth. “Zelf schrijf ik elke avond drie dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Bijvoorbee­ld dat ik met volle aandacht met mijn zoon gespeeld heb, of dat ik een leuke oudejaarsa­vond heb gevierd met vrienden. Het kost weinig tijd en herinnert me eraan hoe belangrijk ik contact met anderen vind, waardoor ik er meer ruimte voor creëer in mijn leven.”

Niet schuldig

Ook op andere vlakken valt van kleine dagelijkse rituelen meer heil te verwachten dan van grote voornemens die haast even snel uitdoven als het nieuwjaars­vuurwerk, denkt Pfauth. “Ik hoorde een ondernemer ooit eens vertellen dat hij elke avond één push-up deed. Daarvan wist hij zeker dat hij dat altijd zou kunnen opbrengen. Het kleine ritueel herinnerde hem eraan dat hij gezond wilde leven. En uiteraard hield hij het vrijwel nooit bij één push-up – maar als dat een avondje wel zo was, voelde hij zich tenminste niet schuldig. Zo mailde me ook iemand dat hij bij elke lunch één stuk groente at. Het mooie is dat het daar wellicht niet bij blijft, maar als het toch een keertje niet lukt, is dat ook geen ramp.”

Ik hoorde een ondernemer ooit eens vertellen dat hij elke avond één push-up deed. Daarvan wist hij zeker dat hij dat altijd zou kunnen opbrengen

Ernst-Jan PFAUTH Auteur De Correspond­ent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium