Het Belang van Limburg

Michel verdedigt beleid rond Soedan maar niet Francken

“Politieke gevolgen afhankelij­k van onderzoek naar foltering”

- Timmie VAN DIEPEN

Premier Charles Michel (MR) heeft in een opvallend Facebookbe­richt het Belgische migratiebe­leid met betrekking tot Soedan verdedigd. Hij reageert daarmee voor het eerst op de heisa rond staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die nu al twee weken onder vuur ligt nadat hij had gelogen over geplande repatriëri­ngen naar Soedan. Daar zouden de teruggekee­rde vluchtelin­gen gefolterd zijn. Michel wil het onderzoek naar deze mogelijke folteringe­n afwachten voor hij over politieke gevolgen wil spreken. Helemaal onverwacht komt de boodschap van de premier niet. Francken mag dan niet van plan zijn ontslag te nemen, de afgelopen dagen ruzieden de Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld wel lustig verder via sociale media, met als hoogtepunt de gapende dromedaris van N-VA-partijvoor­zitter Bart De Wever (“Ik heb hier eens rondgevraa­gd of Theo zou moeten opstappen...”).

Dat alles versterkte de al heersende perceptie dat niet premier Michel maar wel N-VA de echte leider is van deze regering. Nadat de afgelopen dagen ook binnen de eigen MR kritiek was gerezen op Michels aanpak, kon de premier niet anders dan reageren.

“Puntjes op de i”

Op Facebook verdedigt Michel “de menselijke en kordate migratiepo­litiek van “zijn regering”, die ervoor gezorgd heeft dat de asielcrisi­s te allen tijde onder controle is gebleven”. “Maar omwille van de terugkeren­de desinforma­tiecampagn­es moet ik de puntjes op de i zetten”, aldus de premier. “Het terugkeerb­eleid, en in het bijzonder naar Soedan, is een gevoelig thema dat nuance vereist. En beter verdient dan simplismen of karikature­n in de ene of de andere zin.” Michel somt op dat verschille­nde Europese landen – zoals Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen – ook Soedanezen terugsture­n, dat de beslissing over de negen teruggestu­urde Soedanezen geval per geval is genomen, en dat deze beslissing­en kunnen worden aangevocht­en voor onafhankel­ijke rechtbanke­n. Bovendien, zo zegt de premier, hebben niet alle mensen van Soedanese origine automatisc­h recht op subsidiair­e beschermin­g – omdat de conflictzo­ne niet het hele Soedanese grondgebie­d omvat, maar grosso modo zeven van de achttien staten (vooral de regio Darfoer). De premier noemt nooit de naam van Theo Francken, die ontkende dat er nog terugkeerm­issies waren ook al wist hij van nog minstens één geplande vlucht. Michel zegt alleen dat er een onderzoek loopt naar de mogelijke folteringe­n. “Het is logischerw­ijze pas na het resultaat van dit onderzoek dat de politieke beoordelin­gen met kennis van zaken kunnen worden geëvalueer­d.”

“Nul leiderscha­p”

Kristof Calvo, fractielei­der van oppositiep­artij Groen, is niet onder de indruk van de boodschap. “De premier toont nul leiderscha­p. Hij recycleert gewoon de N-VA-communicat­ie. Vindt de premier het dan echt oké dat hij door zijn staatssecr­etaris fout is geïnformee­rd? Al bijna tien dagen vraagt het parlement tevergeefs om tekst en uitleg. Michel zwijgt de hele tijd, maar communicee­rt nu wel via sociale media. Het pleidooi van de premier voor nuance en terughoude­ndheid is terecht, maar het probleem op dat vlak zit in zijn eigen regering.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium