Het Belang van Limburg

“Maak van Francken geen zondebok”

-

Vlaamse regering maakt wonen boven winkels interessan­ter

Met nieuwe fiscale maatregele­n wil de Vlaamse regering de leegstand aanpakken. Wie een woning creëert boven een winkel in kernwinkel­gebied, krijgt vijf jaar vrijstelli­ng op de onroerende voorheffin­g. Wie een leegstaand­e winkel ombouwde tot woning, kreeg tot nu toe drie jaar vrijstelli­ng van de onroerende voorheffin­g. Maar door de strenge voorwaarde­n, waren er amper aanvragen. Zo moest minstens 50 procent van de oppervlakt­e uit winkel bestaan. Panden waarbij enkel het gelijkvloe­rs als winkel werd gebruikt en het gebouw uit drie of meer bouwlagen bestond vielen daardoor uit de boot. Voortaan geldt een volledige vrijstelli­ng van de onroerende voorheffin­g voor vijf jaar als er een woning wordt gecreëerd boven een winkel in kernwinkel­gebied of wanneer een winkel in winkelarm gebied wordt omgebouwd tot woning. “Wetgeving waar geen gebruik van wordt gemaakt, kan je best afschaffen of aanpassen”, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (CD&V). “Aangezien de leegstand nog toeneemt, is deze maatregel van groot belang. Ze draagt bij aan een beter imago van een stad en zal wonen boven winkels stimuleren.”

Het Facebookbe­richt van Michel verscheen kort na de publicatie van een opiniestuk van de Waalse filmmakers JeanPierre en Luc Dardenne, eerder op de dag. Die vroegen de premier om Francken te ontslaan. “Als uw regering enig politiek verantwoor­delijkheid­sbesef had, dan had ze Francken al gevraagd, of beter verplicht, om ontslag te nemen”, richten de Dardennes zich in De Standaard tot de premier.

“Maar u durft niet tegen

Francken in te gaan omdat het thema migratie electoraal te gevoelig ligt.” Intussen mengt ook sp.a-boegbeeld en burgemeest­er van Leuven Louis Tobback (foto) zich in de discussie. “Maak van Francken geen zondebok”, zegt hij vandaag in het weekblad Knack. “Veel van wat Theo Francken doet, zou ik ook doen. Maar hij geniet er te veel van.” Tobback wijst naar “de hele regering, alle ministers, en ook alle parlements­leden van de meerderhei­d die gewoon hebben laten begaan” bij de identifica­tiemissie van het regime van Soedan.

 ?? Foto PHN ?? Premier Michel noemt Francken niet bij naam, maar neemt de verdedigin­g van het terugkeerb­eleid op zich.
Foto PHN Premier Michel noemt Francken niet bij naam, maar neemt de verdedigin­g van het terugkeerb­eleid op zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium