Het Belang van Limburg

Noodnummer 1722 voor stormschad­e

Schade verwacht door windstoten in vroege ochtend

- Marij WYERS

Wie te kampen heeft met wateroverl­ast of stormschad­e en de brandweer nodig heeft, kan vandaag terecht op het speciale noodnummer 1722. Die tijdelijke noodlijn is geactiveer­d omdat vanmorgen in (onder meer) Limburg krachtige rukwinden werden voorspeld tussen 5 en 7 uur. Er wordt dan ook rekening gehouden met veel schade. Om de noodcentra­le 112 in Hasselt niet te overbelast­en met stormschad­e heeft de FOD Binnenland­se Zaken het noodnummer 1722 geactiveer­d. Sinds gisteravon­d zitten enkele operatoren klaar voor alle oproepen om hulp van de brandweer voor omgewaaide bomen, wateroverl­ast, weggeblaze­n daken… Indien de storm veel schade heeft aangericht, kan het wel zijn dat u even moet wachten. Toch vragen de hulpdienst­en om geduldig aan de lijn te blijven. Wie inhaakt, komt bij een volgend telefoontj­e achteraan in de wachtrij.

Geduld is bij stormschad­e een schone deugd, want ook de brandweerm­annen zelf kunnen niet overal tegelijk hulp bieden. Als u melding heeft gemaakt van de schade bij 1722, wacht dan gewoon tot de brandweer arriveert. De hulpdienst­en vragen om niet terug te bellen met de vraag wanneer de brandweer komt.

Dringende hulp

Enkel voor levensbedr­eigende situaties, zware ongevallen met gewonden en dringende medische hulp belt u vandaag naar het gekende nummer 100 of 112. “We willen vermijden dat mensen van wie het leven in gevaar is, te lang moeten wachten omdat anderen bellen voor omgewaaide bomen”, zegt woordvoerd­er Thomas Biebauw.

FOD Binnenland­se Zaken lanceerde vorig jaar het noodnummer 1722 voor extreme weersomsta­ndigheden.

App helpt priesters beter preken

Het Vaticaan heeft een applicatie voor de smartphone gelanceerd om geestelijk­en te inspireren voor hun zondagse preek.

De Clerus-App geeft voortaan elke donderdag suggesties aan diakens, priesters en bisschoppe­n wereldwijd om het niveau van die preken een impuls te geven.

Het gaat meer bepaald om het deel van de mis na de schriftlez­ingen, de homilie, waarin de bijbelpass­ages nader verklaard worden. Voorlopig zijn de teksten op de app er alleen in het Italiaans. De app is ontwikkeld door de Congregati­e voor de Clerus samen met het in 2015 door paus Franciscus opgerichte Secretaria­at voor de Communicat­ie. Het is een nationaal nummer dat in het hele land tijdelijk actief is. Wanneer de storm is gaan liggen, wordt het nummer voor niet-dringende hulp weer op non-actief gezet. Het KMI kondigde gisteren noodweer aan. Door de verwachte rukwinden werd code oranje uitgeroepe­n. De windkracht zal tegen de ochtend zijn toegenomen tot 6 à 7 beaufort. In Limburg zou dat tussen 5 en 7 uur zijn. Tegen 8 uur zou het sterkste windveld zijn gepasseerd, maar nog de hele dag kunnen er nog windstoten voorkomen van 60 tot 70 km/u.

S

 ??  ??
 ?? FOTO JVDV ?? Om stormschad­e te melden kan u vandaag terecht op het speciale noodnummer 1712. Voor dringende medische hulp belt u nog steeds naar 112.
FOTO JVDV Om stormschad­e te melden kan u vandaag terecht op het speciale noodnummer 1712. Voor dringende medische hulp belt u nog steeds naar 112.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium