Het Belang van Limburg

Huis van buurman Frank helemaal weggeblaze­n

-

“Dit is mijn huis. Of wat er nog van overblijft. Niets.” Frank (73) en Judy (68) Boekhout, de buren van Nina, staan verweest op de fundamente­n van wat ooit hun woning was. Het enige wat nog rechtstaat, zijn enkele keukenkast­en. “Gelukkig hebben we ons gastenappa­rtement in onze kelder”, zegt Frank. “Anders stonden we op straat.” Als jonge avonturier voer Nederlande­r Frank Boekhout ooit vanuit de Canarische Eilanden naar Sint-Maarten. Hij leerde er Judy kennen. Samen bouwden ze een huis. Hun droomhuis, op een bergflank in Pelican, met een adembeneme­nd uitzicht over Simpson Bay. “Ons million dollar view”, glimlacht Judy. Dat uitzicht is zowat het enige dat ze nog hebben. Hun huis is hélemáal weggeveegd door Irma.

Ben ik dood?

“Je zag de wanden van het huis bewegen. Het dak is eraf gewaaid. Helemaal weg in één ruk”, vertelt Frank. “Toen het dak weg was, volgde de rest snel.”

Judy zat te schuilen tussen haar wasmachine en droogkast. “Ik heb een stuk van het dak op mijn hoofd en rug gekregen, maar de wasmachine heeft de grootste slag opgevangen”, zegt ze. “Ik riep: ‘Frank, ben ik dood?’. Ik kon mijn benen nog bewegen en ben naar Frank gekropen. Zo wist ik dat ik nog leefde. Twee uur lang hebben we in een hoekje geschuild, elk met een hond op onze schoot. Wachten tot het voorbij was.” Sinds september wonen ze in de kelder van hun huis, die ze ooit als gastenverb­lijf voor familie hadden ingericht. De kelder staat vol met dozen. “Onze hele inboedel van 45 jaar in plastic dozen”, zucht Judy. “Mijn hele leven lag verspreid over de tuin. Kleren, juwelen, meubels… alles. We hebben alles opgeraapt, gewassen, gedroogd. Dit zijn de enkele meubels die het hebben overleefd.”

Judy trekt een flesje wijn open en we gaan onder een pergola zitten. “Die heeft Frank gemaakt met de restanten van ons huis. Onze stenen barbecue staat er nog. Die heeft het overleefd.” Verzekerd tegen orkanen zijn ze niet. “Zo’n verzekerin­g zou jaarlijks 6.000 dollar kosten”, zegt Frank. Ze zullen het helemaal zelf moeten doen. Hij is al begonnen met de eerste metselwerk­en. “We bouwen op in stukjes. Als we weer wat geld hebben, elke maand een beetje. Net zoals we in de jaren tachtig begonnen zijn.”

 ??  ?? Frank en Judy staan op de plaats waar ooit hun keuken was.
Frank en Judy staan op de plaats waar ooit hun keuken was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium