Het Belang van Limburg

VAN HOLSBEECK DOET DE TRANSFERS

Manager krijgt steun van de vertrekken­de raad van bestuur

- Jürgen GERIL

Er is duidelijkh­eid bij Anderlecht: de wintertran­sfers worden geregeld door Herman Van Holsbeeck. De manager zei nochtans dat RSCA in een machtsvacu­üm zit tot de club op 1 maart 2018 definitief wordt overgenome­n door Marc Coucke, maar de huidige raad van bestuur heeft zijn steun uitgesprok­en aan Van Holsbeeck en geeft hem een budget. “Ik beslis voorlopig niets meer. Rien. Rien. Rien. Ik heb zelfs de bevoegdhei­d niet meer om nog transfers te onderteken­en.” Zo sprak een kwade Herman Van Holsbeeck na de presentati­e van Marc Coucke als toekomstig­e overnemer van Anderlecht. Zijn tirade had drie redenen. Ten eerste wilde Van Holsbeeck niet afgerekend worden op deze levensbela­ngrijke transferma­rkt voor paars-wit om dan in maart plots aan de kant geschoven te worden door de nieuwe machtshebb­ers. Ten tweede was de overname door Coucke zo snel afgehandel­d dat er vooraf geen echt uitgebreid gesprek was geweest met de zakenman over het sportieve beleid. En ten derde: Coucke had in zijn betoog de huidige werking van Anderlecht gekelderd door de club te vergelijke­n met de oude adel.

Die impasse zorgde voor een periode waarin niemand goed wist welke spe- lers Anderlecht nu exact kon aantrekken, welk kapitaal er voorhanden was en wie die deals zou onderhande­len. Ook coach Hein Vanhaezebr­ouck herhaalde meermaals dat er geen duidelijkh­eid was. Maar nu zijn al die plooien gladgestre­ken. Zoals aangegeven zal Marc Coucke zich op geen enkele manier moeien met de wintertran­sfers. Er is bepaald dat de huidige raad van bestuur - inclusief de aandeelhou­ders die straks verkopen - het beleid nog uitstippel­en tot 1 maart. Zij geven Van Holsbeeck een (redelijk) transferbu­dget en zeggen finaal ja of neen tegen een aanwinst.

Mogi Bayat

Van Holsbeeck, die momenteel in het Spaanse Marbella vertoeft, aanvaardde dat scenario en haalde zijn dossiers die waren voorbereid weer uit de kast. Daarvoor spreekt hij zijn traditione­le netwerk aan en daar speelt ook spelersmak­elaar Mogi Bayat zijn rol in. Bayat was nochtans persona non grata bij Coucke in Oostende.

Coucke is echter niet van plan om de jarenlange ervaring van Van Holsbeeck zomaar aan de kant te schuiven. Op termijn brengt de toekomstig­e voorzitter wellicht sportief directeur Luc Devroe mee naar RSCA, maar Van Holsbeeck zal ook later mogelijk in een andere rol - gewaardeer­d blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium