Het Belang van Limburg

74 en toch weer de woestijn in

Noël Essers: ‘bompa camion’ is weer op weg naar Dakar

- Marc CORNELISSE­N

Wéér had hij gezegd dat het voorbij was. Maar wéér is

van gedacht veranderd. Op oudejaarsd­ag, pal op zijn 74ste verjaardag, heeft Noël Essers opnieuw koers gezet naar Dakar. Op 14 januari moet hij met Johan Cooninx en Marc Lauwers de finish bereiken van de Africa Eco Race.

camion

bompa

Vorig jaar is Noël Essers officieel met pensioen gegaan. Tijd genoeg dus voor zijn hobby’s. Veel was er niet nodig om de eeuwig jonge Ekselnaar te overhalen om weer de woestijn in te trekken. “Het kriebelt nog altijd, he”, zegt hij. “En ik heb hier door de jaren zoveel kameraden gemaakt, die min of meer op mij rekenen om naar Dakar te kunnen gaan. Fysiek kan ik het nog - de eerste rit verliep alvast goed - dus waarom niet?”

De voorbije twee jaar had Essers meegedaan in de échte Dakar, die niet naar Dakar gaat maar op ZuidAmerik­aanse bodem plaatsvind­t. Nu kiest hij toch weer voor het oorspronke­lijke parcours, zoals stichter Thierry Sabine zijn woestijnto­cht ruim veertig jaar geleden had uitgestipp­eld. Essers: “Ik ben blij dat ik weer in Afrika ben. In Zuid-Amerika rij je elke dag een piste van 300 kilometer tegen de chrono, en daarna een ver- bindingsri­t van 500 kilometer. Hier in Afrika doen we elke dag 400 of 500 kilometer piste en dat is veel fijner. Ik was ook naar Argentinië gegaan omdat we daar een bedrijf hadden overgenome­n en we wat extra publicitei­t wilden maken. Dat was nuttig, maar dit doe ik zeker zo graag. We hebben een service-truck mee, met Gregoor Bouwens, en de West-Vlaming Patrick Hillewaere heeft zich bij ons aangeslote­n.” De officiële start werd zondag gegeven in Monaco, de woonplaats van Jean-Louis Schlesser, meervoudig Dakarwinna­ar en initiatief­nemer van de Africa Race. Na een verbinding­srit door Spanje en een boottocht ging gisteren de eerste klassement­sproef van start vanuit Nador. Een opwarmertj­e van 92 kilometer, gevolgd door de enige lange verbinding­srit van deze editie.

“De eerste dag is goed verlopen, op een kapotte voorruit na. Langs het parcours stonden wat kwajongens die ons met stenen hebben bekogeld. Verder geen problemen. Het was een lange verbinding­srit, maar die heeft het voordeel PARCOURS

Rit Km chrono

1.Din 2/1 Nador (Mar) - Dar Kaoura 2. Woe 3/2 Dar Kaoura-Agdal

3. Don 4/1 Agdal - Assa

4. Vri 5/1 Assa-Fort Chacal

5. Zat 6/1 Fort Chacal-Dakhla

Zon 7/1 Rustdag Maa 8/1 Dakhla-Chami (Mau)

7. Din 9/1 Chami-Chami

8. Woe 10/1 Chami-Amodjar

9. Don 11/1 Amodjar-Amodjar

10. Vri 12/1 Amodjar-Atjoujt

11. Zat 13/1 Atjoujt-St. Louis (Sen) 12. Zon 14/1 St. Louis-Dakar Totaal: 3393km tegen de chrono + 2704km verbinding= 6097km in totaal

Km dat we de koude van het Atlasgeber­gte overslaan. Het is hier nog 18 graden”, zegt Essers bij aankomst.

Vandaag al duinen

Ander voordeel: na de stenen van Noord-Marokko begint vandaag al meteen het échte werk: het gevreesde zand. “We beginnen met de duinengord­el van Merzouga. Dan weer wat stenen, om opnieuw te eindigen in het zand. We zitten er meteen middenin. Ons target is aankomen. Dat zou al mooi zijn, want bij de vrachtwage­ns staan zware jongens aan de start. Gerard de Rooy heeft voor de Africa Eco Race gekozen en in zijn zog zijn nog meer Nederlande­rs gevolgd. Dat is positief, en ook de Hongaar Miklos Kovacs is er weer bij.” De Rooy derde - De eerste rit werd gewonnen door de winnaar van vorig jaar, Vladimir Vasilyev (Rus, Mini). Derde en eerste vrachtwage­n op 5’25” was Gerard de Rooy (Iveco). Noël Essers (MAN) werd 21ste op 21’11”. Bij de tweewieler­s won Paolo Ceci (Ita, KTM).

totaal BELGEN AAN DE START

124. Bjorn Hamiaux (KTM) 202. Matthieu Serradori-Fabian

Lurquin (MCM)

216. Philippe Porscheron-Jean

Marie Lurquin (MD) 223. Erwin Imschoot-Patrick

Van Hyfte (Toyota) 254. Johan Cromphout-Christian Verhaeren (Polaris) 410. Noël Essers-Johan Cooninx-Marc Lauwers (MAN) 411. Jan Govaere-Patrick Hillewaere-Philip Helewaut (MAN)

 ?? Foto HBVL ?? Noël Essers koos vorig jaar voor de Dakar in Zuid-Amerika. “Blij dat ik nu terug in Afrika ben.”
Foto HBVL Noël Essers koos vorig jaar voor de Dakar in Zuid-Amerika. “Blij dat ik nu terug in Afrika ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium