Het Belang van Limburg

Berghmans in dienst van Al Attiyah en… Villas-Boas

-

Terwijl de Africa Eco Race trouw blijft aan het traditione­le parcours naar het Lac Rose in Dakar, blijft de ‘echte’ Dakar kiezen voor Zuid-Amerika. De 40ste editie start zaterdag en doet Peru, Bolivia en Argentinië aan. Slechts elf Belgen staan er aan de start, waaronder één Limburger: Dave Berghmans. Dave Berghmans staat op 6 januari in Lima aan de start van de veertigste editie van de Dakar. De Lommelaar zit samen met de Fransen Sylvain Besnard en Sylvain Laliche op een Mercedesvr­achtwagen, die in dienst van het Belgische Overdrive rijdt. “De truck waarmee ik vorig jaar deelnam aan de Dakar raakte niet tijdig klaar en is intussen naar de Africa Race vertrokken”, zegt mecanicien Dave Berghmans. “Er is dan snel een constructi­e opgezet met twee Fransen die ik totaal niet ken. Erg is dat niet, we zien elkaar de week voor de start en kunnen dan nog kennismake­n. Voor persoonlij­ke ambities gaat er niet al te veel ruimte zijn”, weet Berghmans. “Wij rijden in dienst van Overdrive. Naast een snelle assistenti­ejeep, die kleine herstellin­gen kan uitvoeren, zijn wij er om grote herstellin­gen uit te voeren. ‘s Avonds zal het gezellig druk worden, want we zijn verantwoor­delijk voor tien wagens van Overdrive en nog eens drie van de Zuid-Afrikaanse tak van Toyota. Vervelen zullen we ons niet.”

André Villas-Boas

Overdrive is het team van JeanMarc Fortin, dat de kleuren van Toyota verdedigt en met 102 mensen en 27 voertuigen een ware armada vormt. Tien van die voertuigen rijden in wedstrijd, met als blikvanger­s tweevoudig winnaar Nasser Al Attiyah en voetbaltra­iner André VillasBoas.

“Zo’n groot team aansturen is een grote verantwoor­delijkheid, maar ik kijk er enorm naar uit”, zegt Fortin. “Door de jaren heen zijn we naar en met elkaar vergroeid en dat komt alles en iedereen ten goede. Dit jaar won Nasser acht WB-wedstrijde­n en verlengde hij zijn wereldtite­l bij de rijders, en wij die bij de teams. Zoiets komt echt niet uit de lucht vallen. Overdrive Racing is een goed geoliede machine geworden. Nasser is onze generaal. Daarnaast hebben we drie luitenants. De eerste is ex-winnaar Giniel De Villiers. Ik acht hem in staat om in het spoor van Nasser te blijven. De tweede is de Nederlande­r Bernhard ten Brinke, de derde de Argentijn Lucio Alvarez. Hij woont en leeft dichtbij de duinen van San Rafael en kent het terrein als zijn broekzak. Hou hem de eerste dagen in de gaten.” En dan is er natuurlijk VillasBoas. Fortin: “Hij wou absoluut de Dakar rijden en wij hebben een ervaren team dat ten dienste staat van iedereen, zowel voor een favoriet als Al Attiyah als voor een debutant. Iemand bracht Villas-Boas met mij in contact en we waren er snel uit. Hij nam in november ontslag bij Shanghai SIPG en maakt nu zijn Dakardroom waar. Wij willen aantonen dat wij hem met onze ervaring en begeleidin­g aan de finish kunnen brengen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Dave Berghmans, vorig jaar in de Dakar.
FOTO HBVL Dave Berghmans, vorig jaar in de Dakar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium