Het Belang van Limburg

“Te weinig zorgen”

Vital Heynen trekt vanavond met ongeslagen Friedrichs­hafen naar nummer twee Frankfurt

- Lars AUSSEMS

Vanavond gaat Vital Heynen met zijn Friedrichs­hafen op bezoek bij één van zijn grootste titelconcu­rrenten. Frankfurt, nummer twee in de ranking, kan vanavond op vier punten gezet worden. Bovendien heeft Heynens ongeslagen Mannschaft nog twee wedstrijde­n minder gespeeld. “Ooit zal er wel een einde komen aan onze zegereeks. Tot dan willen we zolang mogelijk blijven winnen”, aldus Heynen, toe aan zijn tweede seizoen bij Friedrichs­hafen.

Wie de Bundesliga-ranking er even bijneemt, ziet dat de huidige nummers twee en drie - Frankfurt en Düren - op één puntje volgen van het ongeslagen Friedrichs­hafen. De leider heeft echter nog respectiev­elijk twee en drie wedstrijde­n minder gespeeld. Wint Friedrichs­hafen vanavond voor de 15de keer op rij (!), dan lijkt de grootste spanning nu al uit het kampioensc­hap.

“Pas op, Berlijn staat daar ook nog tussen hé”, zegt Heynen meteen. Gelijk heeft hij, het was misschien wat voorbarig. Al zal de kampioen van vorig jaar, die op twee punten volgt maar een wedstrijd meer speelde, van ijzer moeten zijn om Heynens team van een titel te houden. “Berlijn is op papier altijd favoriet. Een beter team nog dan Frankfurt, met meer geld en supporters. Vorig seizoen klopten ze ons in de play-offs. Maar twee jaar geen titel pakken, dat kan niet hé”, knipoogt Heynen. En dus is de Maaseikena­ar erop ge-

Vital HEYNEN brand Friedrichs­hafen naar de titel te leiden. “Als spelers weten wat er van hen verwacht wordt, gaan ze daar naar acteren. Voor het seizoen zei ik tegen mijn team: wij worden kampioen. Dat het zo goed zou gaan, had ik natuurlijk ook niet verwacht. Ik heb zelfs te weinig zorgen.”

Logisch. De Supercup op zak, ongeslagen in de Bundesliga, zes op zes in de Champions League-poule en de bekerfinal­e beet. Die werd trouwens bijna drie weken geleden afgedwonge­n door met 0-3 te gaan winnen in... Frankfurt. “Een volwassen match van ons”, blikt Heynen terug. “Het lijkt ook alsof Frankfurt sinds die partij wat minder is gaan spelen. Vorige donderdag verloren ze nog verrassend van Netzhopper­s. Ik weet dus niet goed wat te verwachten vanavond.”

“Het verschil zal sowieso opnieuw gemaakt worden door de andere ploeg het scoren te beletten, de tegenstand­er in de fout te dwingen. Dat is altijd mijn sterke punt geweest. Wie in het voetbal wekelijks de nul kan spelen, eindigt hoog. Ik wil ook ons spel opleggen aan de tegenstand­er. En dan zullen we wel zien of die beter kan of niet”, aldus Heynen, die niet in een underdogro­l kruipt. “Een Belgische fout om niet te durven uitspreken wat je denkt en waarvoor je gaat. Dat heb ik afgeleerd. Dus ja, wij zijn favoriet. Friedrichs­hafen gaat ook voor de titel en bekerwinst. En de Champions League? Als ik meedoe aan iets wil ik winnen. Tuurlijk is dat onmogelijk tegen de Italiaanse en Russische teams, maar het is mijn droom om die final four te bereiken.”

Ik heb mijn ideeën gegeven aan de Poolse bond. Nu wacht ik op een duidelijk beeld van hen

Polen?

Heynen doet het niet alleen met Friedrichs­hafen uitstekend, ook met de Belgische ploeg boekte hij al mooie resultaten. En dat wekte interesse van wereldkamp­ioen Polen op. De twee partijen zaten al enkele keren samen, maar een beslissing is nog niet gevallen.

“Ik heb mijn ideeën gegeven, nu wacht ik op een duidelijk beeld van hen”, aldus Heynen. “Voorlopig is het voor mij onmogelijk een keuze te maken, maar de komende weken volgt er wel zekerheid. En als het binnen 2 à 3 weken nog niet duidelijk is? Dan maak ik het zelf duidelijk.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium