Het Belang van Limburg

Vierde Belgische jeugdrecor­d

Roos Vanotterdi­jk nu ook de snelste in de schoolslag

- Gert SILLEN

Roos Vanotterdi­jk heeft op de voorlaatst­e dag van 2017 in Leuven op de Eindejaars­recordpogi­ngen haar vierde nationaal jeugdrecor­d bij de 12-jarigen gezwommen. Na de 100m rug, de 200m vrij, de 100m wissel is de Houthalens­e nu ook Belgisch snelste op de 100m school (1.13.97). Na 19 november in Nijlen (100m rug), 26 november in Hasselt (200m vrij), 23 december in Bree (100 wissel) mag aan het lijstje van records dat Vanotterdi­jk zwom ook 30 december in Leuven (100m school) toegevoegd worden. De Houthalens­e heeft zo twee snelle maanden erop zitten. “Eigenlijk was het niet de bedoeling dat ik in Leuven zou deelnemen. Maar omdat ik de laatste tijd in de goede flow zit, heb ik samen met mijn trainer Karl Linsingh en in overleg met de coaches van de zwemtopspo­rtschool toch besloten om af te zakken naar Leuven. Achteraf bekeken geen verkeerde keuze. Het najagen van die records is geen doelstelli­ng op zich, maar ik vind er wel telkens een goede motivatie in en het is ook een bewijs dat ik goed bezig ben. En ik vind het ook wel knap dat ik die recordtabe­llen deel met onder andere Louis Croenen, Basten Caerts en Fanny Lecluyse. Uiteraard besef ik maar al te goed dat een nationaal jeugdrecor­d geen garantie geeft op een succesvoll­e carrière. Alles moet op lange termijn bekeken worden.” Merkwaardi­g is wel dat de ZWIM-zwemster eigenares is geworden van besttijden op alle slagen, behalve de vlindersla­g. “Enkele provincial­e records van die slag staan wel op mijn naam en op de 100m vlinder zit ik binnen de seconde van het Belgisch record, maar de programma’s van de wedstrijde­n moeten ook voorhanden zijn om een record te kunnen zwemmen. En zoals ik al eerder aangaf, waren die records niet de grootste ambitie, wel om sneller te zwemmen. En die snelle tijden leverden nu ook recordtijd­en op. Leuk.”

Roos VANOTTERDI­JK 2017 heeft de Houthalens­e met enkele knallers afgesloten. Durft Vanotterdi­jk al in de glazen bol kijken wat 2018 zal brengen? “Sinds gisteren ben ik op stage in Wachtebeke. De eerste belangrijk­e meeting zal de Flanders Swimming Cup worden. Een meeting om vooral te leren en te proeven van het grote werk. De eerste echte piek van 2018 is in februari gesitueerd met de Vlaamse jeugdkampi­oenschappe­n.”

Nog dit: Op de Laatstekan­smeeting in Arendonk vestigde Jorinde Huys (GZVN) op de 200 m schoolslag (2.48.21) een nieuw provinciaa­l record bij de benjamins.

Ik wil geen records vestigen maar gewoon sneller zwemmen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “De Vlaamse jeugdkampi­oenschappe­n zijn mijn volgend doel”, zegt Roos Vanotterdi­jk.
FOTO RAYMOND LEMMENS “De Vlaamse jeugdkampi­oenschappe­n zijn mijn volgend doel”, zegt Roos Vanotterdi­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium