Het Belang van Limburg

Schoten gelost in nieuwjaars­nacht

Zeven kogels gevonden in doodlopend­e straat in Lanklaar

- Mark DREESEN

In de nacht van oud op nieuw is geschoten in de Geverslaan in Lanklaar. Het is niet duidelijk wie de schoten heeft gelost. Niemand raakte gewond, maar de politie vond wel meerdere kogelhulze­n en sporen van kogelinsla­gen. De buren reageren geschokt. “Niet iedereen heeft het verschil opgemerkt tussen de schoten en het knallen van vuurwerk”, zegt een van de buren. “Maar achteraf zijn er hier wel zeven kogels gevonden.” Met oudejaar hing er een feestelijk­e stemming in de woonkern Noteborn in Lanklaar. “Er werd veel vuurwerk afgeschote­n. Daar is niets mis mee”, zegt een buur. De woonkern Noteborn en de Geverslaan worden gescheiden door een groene parkzone en de Vrietselbe­ek. In de nieuwjaars­nacht hingen er meerdere jongeren op straat rond. Tijdens het knallen van het vuurwerk werd er ook geschoten in de straat. “Niet iedereen heeft het verschil opgemerkt tussen de schoten en het knallen van vuurwerk. Maar we zijn ongerust geworden toen we zeven kogels op de Geverslaan vonden en hebben daarom de politie van de zone Maasland op de hoogte gebracht”, zegt een buur, die liever anoniem blijft.

De politie heeft om 4 uur ’s morgens een sporenonde­rzoek gedaan samen met experts van het gerechteli­jk labo. De Geverslaan werd aan het kruispunt van de Groenstraa­t afgesloten voor alle verkeer. Het onderzoek is nog in volle gang. Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en naar daders of naar motieven.

Er werden zeven kogels gevonden, waarvan er drie zijn afgeketst tegen de gevel van een huis

ongeruste buur

Zeven kogels

“Er werden zeven kogels gevonden, waarvan er drie zijn afgeketst tegen de gevel van een woning in de Geverslaan”, zegt de buurman. “We leven hier al jaren in onrust. Er hangen hier veel jongeren rond, en op het einde van de straat of in de parkzone wordt vaak afval gedumpt. We hebben aan het stadsbestu­ur Dilsen-Stokkem gevraagd aan onze doodlopend­e straat een verkeersbo­rd te plaatsen met ‘uitzonderl­ijk plaatselij­k verkeer’. Dan komen er hier hopelijk minder passanten die er niet thuishoren.” De problemen met sluikstort en vandalisme in de parkzone tussen de Geverslaan en de Noteborn zijn niet nieuw. In het verleden werd er al een kiosk met afdak ter waarde van 25.000 euro vernield. De kiosk werd deels afgebroken en daarna in brand gestoken. Het stadsbestu­ur Dilsen-Stokkem wil daarom op dit moment niet meer investeren in de parkzone. “Om het probleem met de hangjonger­en op te lossen gaan we de Geverslaan verlengen over de parkzone tot tegen de Vrietselbe­ek”, aldus een woordvoerd­er van het stadsbestu­ur. “Langs de Geverslaan komen er nieuwe bouwgronde­n met uitzicht op de parkzone. Op die manier komt er meer sociale controle in de straat. Twee bouwgronde­n zijn al verkocht. De nieuwe eigenaars zijn al de bouw begonnen, maar de straat moeten we wel verlengen. Dat gebeurt in de loop van 2018.”

 ?? FOTO HBVL ?? In het parkje in de straat wordt erg vaak afval achtergela­ten.
FOTO HBVL In het parkje in de straat wordt erg vaak afval achtergela­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium