Het Belang van Limburg

Provincial­e bib heet voortaan ‘Bibliothee­k Hasselt Limburg’

-

De vroeger provincial­e bibliothee­k Limburg (PBL) gaat voortaan door het leven als Bibliothee­k Hasselt Limburg (BHL). “Nergens in Vlaanderen is een bib vaker open dan die van ons”, zegt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers (CD&V). De naamsveran­dering is van kracht sinds 1 januari 2018: de datum waarop de stad Hasselt eigenaar werd van de provincial­e bibliothee­k. Dat is het gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering eerder vorig jaar. “De Bibliothee­k Hasselt Limburg moet haar lezers en bezoekers stimuleren tot reflectie, het opdoen van kennis, en culturele ontplooiin­g door het best mogelijke bibliothee­kaanbod en de bijhorende dienstverl­ening in Hasselt en Limburg aan te bieden”, vindt Mondelaers. “Voor de rest behoudt de bib haar rol als centrale ontmoeting­splaats waar mensen toegang krijgen tot een gedrukt en digitaal aanbod aan informatie en literatuur in de vorm van boeken, cd’s, dvd’s, tijdschrif­ten, kranten, het internet en nog zo veel meer.”

De twee voormalige bibliothek­en op het Hasselts grondgebie­d maakten naar aanleiding van deze fusie een nieuw gezamenlij­k gebruikers­reglement, maar voor de lezers verandert weinig. Nieuw is wel dat elk lid in totaal veertig materialen kan lenen in de BHL, een lichte verhoging.

“De fusiebibli­otheek zal het hoogste aantal openingsda­gen en -uren in Limburg en Vlaanderen tellen”, weet Mondelaers. “Ze zal zeven dagen per week geopend zijn met 59,5 openingsur­en per week. Nu al tellen we jaarlijks 850.000 bezoekers en met de verdere uitbouw van onder meer Z33 in de onmiddelli­jke buurt, zal dat aantal alleen maar verder groeien.”

 ?? FOTO DJ ?? De fusiebib heet voortaan Bibliothee­k Hasselt Limburg, of BHL.
FOTO DJ De fusiebib heet voortaan Bibliothee­k Hasselt Limburg, of BHL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium