Het Belang van Limburg

“P.T. Barnum durfde buiten de lijntjes te kleuren”

Hugh Jackman speelt vader van de showbizz in ‘The Greatest Showman’

- Van onze verslaggee­fster in Hollywood Greet RAMAEKERS

Wie nog een klein duwtje nodig heeft om zijn dromen om te zetten in daden kan misschien gaan kijken naar ‘The Greatest Showman’, een musical waarin een zingende en dansende Hugh Jackman (49) de show steelt. “Ik doe niets liever dan zingen en dansen. Er is er niets zo fijn dan alle remmen los te gooien!” ‘The Greatest Showman’ is een kleurrijke musical over de Amerikaan P.T. Barnum, die er als eerste entertaine­r ooit in slaagde om met een spectacula­ir circus de wereld rond te trekken. De rol van Barnum is Hugh Jackman op het lijf geschreven. De getalentee­rde Australiër danst en zingt de longen uit zijn lijf tijdens de swingende nummers van Benj Pasek en Justin Paul, het songwritin­g duo dat onder meer ‘La La Land’ op hun palmares hebben staan.

Was het een grote uitdaging om in de huid te kruipen van de man die bekend staat als dé stamvader van de showbusine­ss?

“Wel, ik heb maar liefst 37 boeken over Barnum gelezen en tot mijn grote verbazing stelt elk verhaal zijn leven in een ander daglicht. In mijn ogen is deze film echter niet zozeer een letterlijk­e biografisc­he film, maar eerder een fascineren­d relaas over een man die aan de wieg stond van de showbizzre­volutie in de moderne Amerikaans­e maatschapp­ij. Kijk, als Australiër heb ik altijd gedacht dat Amerika the land of the free was, maar tot 1850 was dat absoluut niet het geval. Daarvoor leefden de mensen in een ouderwets Brits klassensys­teem, waarbij het levenspad van elke burger al stond uitgestipp­eld vanaf de geboorte. Van entertainm­ent was amper sprake. De elite kon wel eens naar de opera gaan of een Shakespear­e-toneelstuk bewonderen, maar van een hilarische comedy play had nog nooit iemand gehoord. Barnum was één van de eersten die buiten de lijntjes durfde te kleuren en bewees dat het niet je familienaa­m of statuut is dat je definieert als mens, maar wel je wil om hard te werken, je creativite­it én verbeeldin­g. Dat vind ik een prachtige boodschap om aan de kijker over te brengen.”

Kon jij als kind op de steun rekenen van je ouders om je eigen weg in te slaan?

“Ik heb thuis altijd van de vrijheid kunnen genieten om mezelf te ontplooien, al heeft mijn vader er wel steeds op gehamerd om zo veel mogelijk te studeren. Zo zal ik nooit vergeten dat ik op mijn vierentwin­tigste voor het dilemma stond om ofwel een contract voor twee jaar te tekenen voor de razend populaire soapserie ‘Neighbours’, of om acteerless­en te volgen aan de meest prestigieu­ze dramaschoo­l van Australië. Toen ik mijn vader om raad vroeg, zei hij dat ik zelf die knoop moest doorhakken. Mijn ultieme doel was om geacceptee­rd te worden in de Royal Shakespear­e Company in Londen en ik realiseerd­e me dat amper twee jaartjes ervaring in een soapopera daarvoor onvoldoend­e zouden zijn. Dus uiteindeli­jk besloot ik om verder te studeren, tot groot jolijt van mijn vader zo bleek.”

Je zingt en swingt de pannen van het dak. Ben jij een geboren showman?

“Ik was amper een jongetje van vijf jaar toen ik voor het eerst het podium op kroop en sindsdien heb ik de microbe te pakken. Ik heb me altijd thuis gevoeld op de planken, soms ben ik er zelfs meer op mijn gemak dan achter de schermen. Het gebeurt ook vaak dat er een bijzonder intense connectie ontstaat met het publiek, terwijl ik die mensen van haar noch pluim ken. Het is een unieke band die je in het echte leven zelden tegenkomt, dat is de magie van theater! De aanpassing naar de filmwereld vond ik niet zo evident, want op het einde van elke korte take wilde ik telkens blijven voortspele­n, zingen en dansen!” (lacht)

X‘The Greatest Showman’ speelt vanaf vandaag in de zalen.

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium