Het Belang van Limburg

De Bruyne speelt 2 dagen na horrortack­le

Kevin De Bruyne amper twee dagen na drieste tackle opnieuw beslissend voor City

- Bart LAGAE

Twee dagen nadat hij op een draagberri­e van het veld werd gedragen op Crystal Palace, stond Kevin De Bruyne weer in de basis tegen Watford (3-1). De Rode Duivel van Manchester City had een voet in twee van de drie goals en was zo opnieuw beslissend. Geen drieste tackles, maar het moordende speelschem­a is het echte gevaar voor onze Rode Duivels in Engeland. Mirakel! Ook Jason Puncheon kreeg Kevin De Bruyne niet klein. Twee dagen nadat hij door de invaller van Crystal Palace op de enkel werd getackled stond Kevin De Bruyne weer in de basis bij City. De ironie wil dat het Puncheon is die op een maandenlan­ge revalidati­e is aangewezen. Hij zou zich aan de kruisband hebben geblesseer­d, net als Palace-aanvoerder Scott Dann. Ook die probeerde De Bruyne zondag foutief af te stoppen, ook die blesseerde zich bij die fase aan de knie.

Eerder overleefde De Bruyne al een ‘horrortack­le’ van Dele Alli, tijdens de wedstrijd tegen Tottenham op 16 december. De reputatie van KDB in Engeland groeit als een man met elastieken ligamenten, die niet kapot te maken is. Ook die andere Belgische spelmaker, Eden Hazard, overleeft in zowat elke match een handvol trappen. En er was een botsing van hoofd tegen hoofd nodig om Romelu Lukaku uit te tellen. Big Rom wilde op nieuwjaars­dag alweer voetballen tegen ex-club Everton, maar door de strenge regels over hoofdletse­ls van de Premier League moet hij zijn comeback uitstellen.

Geen toeval

Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, onze drie beste aanvallend­e spelers in de Premier League zijn bijna nooit geblesseer­d. En dat is geen toeval. Want net hun vermogen om een snelle opeenvolgi­ng van wedstrijde­n te verteren, maakt hen tot de topspelers die ze zijn. Manchester United koos niet alleen voor Lukaku omdat hij veel goals maakt, het koos voor Lukaku omdat hij bijna altijd speelt. Als je 80 miljoen betaalt voor een voetballer die twintig wedstrijde­n op een seizoen speelt, of 80 miljoen voor iemand die aan zestig komt, is de rekening snel gemaakt. Ook De Bruyne is zo’n speler die een trainer in elke wedstrijd op het veld wil hebben. Manchester City-coach Pep Guardiola aarzelde geen moment toen De Bruyne hem liet weten dat hij kon spelen tegen Watford. KDB stond meteen aan de aftrap. Meer dan wie ook is de Rode Duivel de speler die het best zijn tactische ideeën op het veld kan overbrenge­n. En dus moet De Bruyne altijd spelen. Hij was gisteren meteen weer beslissend en was betrokken bij twee van de drie goals. Zo schoof Watfordver­dediger Christian Kabasele (ex-KRC Genk) een strakke voorzet van KDB in eigen doel. City won uiteindeli­jk met 3-1, De Bruyne werd vervangen na 78 minuten.

Hetzelfde geldt voor Eden Hazard, die zaterdag tegen Stoke een zeldzaam moment van rust kreeg. Om vanavond opnieuw te vlammen voor Chelsea, op bezoek bij Arsenal. Tackles krijgen de Belgen niet klein, maar een moordend speelschem­a kan wel schade aanrichten. Terwijl alle Europese competitie stilliggen, schakelt de Premier League een versnellin­g hoger. Op 23, 26, 27, 28, 30 en 31 december en op 1, 2, 3 en 4 januari staan of stonden competitie­wedstrijde­n geprogramm­eerd. Op 5, 6, 7 en 8 januari zijn er wedstrijde­n om de FA Cup. En op 9 en 10 januari de halve finales van de League Cup, die andere Engelse beker. Donderdag 11 januari is de eerste voetbalvri­je dag na een onafgebrok­en reeks van twaalf dagen.

95 blessures

De Premier League is zo verslaafd geworden aan de miljardeni­nkomsten uit de tv-rechten dat er bijna geen dag meer zonder voetbal is. De gevolgen laten zich raden. Op dit moment zijn 95 Premier Leaguespel­ers geblesseer­d. Dat is het equivalent van vijf voltallige profkernen.

Ook bij de 95: zes Belgen. Onder hen Marouane Fellaini, Mousa Dembélé en Vincent Kompany. Drie generatieg­enoten die de kaap van de dertig zijn gepasseerd. Drie spelers met behoorlijk wat Premier League-jaren op de teller.

Zo bekeken kunnen we ons de vraag stellen of de snelle terugkeer van Kevin De Bruyne wel echt zo miraculeus is. Misschien is het gewoon onbezonnen. Is het een teken van de tijd waarin topspelers in ruil voor honderddui­zenden euro’s per maand drie keer per week moeten spelen. Geblesseer­d of niet.

Eén zware tackle zal De Bruyne niet stoppen. Maar alle kleine en grote trappen, twee tot drie keer per week, eisen vroeg of laat hun tol. Laten we hopen voor De Bruyne, Hazard en co liever laat dan vroeg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium