Het Belang van Limburg

START IN STIJL

QUINTEN HERMANS BEGINT 2018 IN ZWITSERLAN­D MET EERSTE PROFZEGE

- Rob RODIERS

De kop is eraf voor eerstejaar­sprof Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions). In het Zwitserse Meilen toonde de 22-jarige Looienaar zich de beste van het lot. Hermans bleef de Nederlande­r David van der Poel en de Fransman Fabien Canal voor.

Circuit Zolder verliet Hermans nog in zak en as nadat hij wegens ziekte (ontstoken sinussen, nvdr) de handdoek had moeten werpen in de wereldbeke­rcross. Maar kijk: één week later prijkt er één podiumplaa­ts (Bredene) en één overwinnin­g achter zijn naam. Voor die zege moest de jonge leeuw uit de troep van Sven Nys wel helemaal naar Zwitserlan­d afreizen. Meer bepaald naar Meilen, waar gisteren de laatste manche van het regelmatig­heidscrite­rium EKZ Cross Tour werd afgewerkt.

“Daar wachtte ons een typisch Zwitsers parcours, inclusief schuine kanten en een zware beklimming”, schetst Quinten de situatie. “Per ronde moesten we zestig hoogtemete­rs overwinnen. Dat is niet alledaags, dat kan ik je wel vertellen. Ondanks de zware omstandigh­eden en de drukke periode die nog wat in mijn kuiten kleefde, reed ik rond met een goed gevoel. Met zijn vieren - Canal, Weber, mijn ploeggenoo­t Cleppe en ik - wisten we ons al vlug af te scheiden van de rest. Ik kon goed mijn hoofd erbij houden en had constant het gevoel dat ik met overschot rondreed. Ook toen ik alleen op kop kwam en David van der Poel mijn naaste belager bleek. Omdat het een overzichte­lijk parcours was, kon ik mijn tempo op dat van David afstemmen waardoor ik al bij al makkelijk wist stand te houden.”

Loon naar werken

Men zegt dat renners hun eerste profzege nooit vergeten. Geldt dat ook voor Hermans?

“Ik denk het wel”, zegt Quinten. “Een zege in een Zwitserse cross kan je uiteraard niet vergelijke­n met één in eigen land, maar toch… Het blijft plezant om nog eens te kunnen winnen. Winnen was echt een objectief de voorbije twee crossen (Hermans startte op 1 januari ook in Luxemburg, waar hij helemaal verkleumd derde eindigde, nvdr) en als dat lukt, dan geeft dat veel voldoening. Voor aanvang van het seizoen had ik me voorgenome­n om vaker in het buitenland te gaan crossen. Dat kwam er echter maar niet van omdat telkens weer een Belgische organisato­r met startgeld over de brug kwam. Ik ben blij dat ik ditmaal wél de grens ben overgestok­en. In Zwitserlan­d zwaaien ze niet met zoveel startgeld als bij ons, maar ze compensere­n dat door meer prijzengel­d weg te schenken. Ze huldigen meer het principe ‘loon naar werken’. Wat uiteraard mooi meegenomen is”, lacht Quinten, die ergens in Luxemburg en petit comité Nieuwjaar vierde met een gourmet.

Van een opsteker richting de kampioensc­happen wil Hermans niet spreken.

Kampioensc­happen

“Een beetje zin voor relativeri­ng kan nooit kwaad. In Koksijde wacht ons een andere cross op een ander type ondergrond. Hoewel Koksijde een cross is die bij mijn mogelijkhe­den past, wil ik toch graag voorzichti­g blijven. Ik ben nog steeds maar een eerstejaar­s die net komt kijken. Deze zege in Zwitserlan­d geeft me de bevestigin­g dat het met de vorm wel snor zit. Toch zal ik nog een paar procenten moeten verbeteren met het oog op het BK. Dat tracht ik vooral te doen door veel te rusten. Ik kom nog in Leuven in actie en in de dagen voor Koksijde ga ik nog wat intervaltr­ainingen afwerken.” Hermans mocht dit seizoen al talrijke keren het podium bestijgen, gisteren zowaar het allerhoogs­te schavotje. Er zijn niet veel landgenote­n die dezelfde adelbrieve­n als de Looienaar kunnen voorleggen. Is een WK-ticket voor Valkenburg nu een logisch gevolg? “Daar ga ik mij geen zorgen over maken”, klinkt Quinten stellig. “Daarvoor ben ik afhankelij­k van het oordeel van Sven (Vanthouren­hout, bondscoach, nvdr). Hij zal zijn werk wel in eer en geweten doen, zeker? Uiteraard zal ik ontgoochel­d zijn als ik er niet bij ben. Elke crosser vindt dat hij thuishoort op een WK. Ik rij een regelmatig seizoen. Daarnaast kan ik alleen maar hopen dat de bondscoach het aantal podiumplaa­tsen in ogenschouw neemt. Op dat vlak scoor ik niet slecht. Van een Kevin Pauwels weet ik bijvoorbee­ld niet of hij dit seizoen al een topdrienot­ering heeft gescoord? Zelfs de laatste weken liet ik nog uitschiete­rs optekenen. Denk maar aan mijn derde plaatsen in de tv-crossen van Sint-Niklaas en Bredene. Maar nogmaals: grijp ik naast een selectie, dan zal het aan mij zijn om te bewijzen dat de bondscoach in de toekomst niet meer om mij heen kan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto ©RADSPORTPH­OTO.NET/STEFFEN MÜSSIGGANG ?? Quinten Hermans: “Het was een typisch Zwitsers parcours, elke ronde moesten we zestig hoogtemete­rs overwinnen.”
Foto ©RADSPORTPH­OTO.NET/STEFFEN MÜSSIGGANG Quinten Hermans: “Het was een typisch Zwitsers parcours, elke ronde moesten we zestig hoogtemete­rs overwinnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium