Het Belang van Limburg

Vakbondsma­n overleeft hartstilst­and op 10.000 meter hoogte

-

Ja, ze leven nog allemaal, de vijftig jonge talenten die we twintig jaar geleden voorstelde­n in ‘U hoort nog van hen’. Al had het ook anders kunnen lopen. De Genkse vakbondsma­n Jan Staal (47), ABVVsecret­aris voor de algemene centrale, moet niet nadenken wanneer we hem vragen naar zijn hoogtepunt van de voorbije twintig jaar. “Dat ik een hartstilst­and heb overleefd op 10.000 meter hoogte en het nog mag navertelle­n.”

Jan Staal: klinkt als een actieheld, maar in werkelijkh­eid is de 47-jarige Genkenaar nog steeds secretaris bij de socialisti­sche vakbond, zoals hij dat twintig jaar geleden ook al was.

“Ik word geregeld aangesprok­en over mijn naam”, zegt Jan Staal. “Het is een stevige naam voor een vakbondsma­n, zeggen ze. En ik ben blij dat ik niet voor de metaalsect­or werk, het zou alleen maar verwarring zaaien.” Binnen de algemene centrale neemt Staal vooral de bouwgerela­teerde sectoren voor zijn rekening, naast de papier-, glas-, lederprodu­ctie en de beschermde werkplaats­en (Bewel).

De Staals zouden afkomstig zijn uit Nederland. “Ik deel mijn naam met een Nederlands­e acteur en een Nederlands­e architect. Mijn opa werkte in de Minervafab­riek in Antwerpen, de eerste automobiel­fabriek in België die sloot. Daarna is hij in de mijn van Zwartberg aan de slag gegaan.”

Vergelijk uzelf eens met de Jan Staal van twintig jaar geleden?

(Bekijkt het artikel van destijds dat we hebben meegebrach­t) “Je ziet, ik was nog een snotneus, hè. Ik was 23 jaar toen ik begon bij de vakbond. Maar het voordeel van die jonge leeftijd is dat je fouten mag maken, waar je veel uit leert. Bijvoorbee­ld: hoe moet je een conflict inschatten? Als je jong bent, ga je uit van jouw waarheid, maar soms moet je een situatie ook eens van verschille­nde kanten bekijken.”

De appel is niet ver van de boom gevallen: uw vader is voormalig ABVV-voorman Leon Staal.

“Papa was betonmixer-chauffeur bij Inter-Beton. Later is hij délégué geworden en secretaris bij de vakbond. Dus je mag wel zeggen dat ik het met de paplepel heb meegekrege­n. Van kindsbeen af ging ik mee naar de 1 mei-optochten, bij mijn eerste betoging was ik zowat zestien jaar. Papa wordt 84 jaar en is nog steeds gezond. Het vakbondswe­rk volgt hij niet meer op de voet, al geeft hij wel nog zijn mening.”

Komt u als vakbondsse­cretaris vooral in actie wanneer ergens een conflict is?

“In grote bedrijven kom ik meestal pas tussen bij onderhande­lingen. Maar dikwijls ruik je de problemen al van ver. Dan wacht ik niet tot de boel verrot is om in actie te schieten. Daarnaast sta ik ook onze délégués bij, wanneer die moeilijkhe­den hebben. En als een bedrijfsle­ider van een klein bouwbedrij­f zegt: ‘De vakbond, die komt er hier niet in’, dan ga ik eens praten.”

Ze zullen u graag zien komen?

“Wat ik niet goed begrijp, want eigenlijk zou ik overbodig willen zijn. Dat zou willen zeggen dat er geen discussies of spanningen waren. De wet zegt dat je een minimum aan sociaal overleg moet hebben in een bedrijf. Dus als een bedrijfsle­ider dat niet ziet zitten kan ik de werkgevers­federatie vragen om te verzoenen. Of ik kan naar de inspectie van sociale wetten gaan. Ik vraag niet dat ze meteen een pv uitschrijv­en maar of ze komen uitleggen hoe het werkt. Zo gaan we stap voor stap.”

Heeft u het gevoel dat u de voorbije twintig jaar het verschil heeft gemaakt?

“Elke dag. Iemand die langdurig ziek is, kan van de ene op de andere dag ontslagen worden zonder verbreking­svergoedin­g. Als dat gebeurt, gaan we praten met het bedrijf en soms komt er voor de werknemer dan toch iets uit de bus. Of eens tussenkome­n voor mensen die problemen hebben met hun kind en geen verlof krij

Ik denk dat ik eerder duizenden stakingen ontzenuwd heb dan dat ik er veroorzaak­t heb Jan STAAL ABVV-secretaris

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium