Het Belang van Limburg

Belastingd­ruk

- Door Liliana Casagrande

De gemeentera­adsverkiez­ingen komen eraan en politici worden dan zenuwachti­g van berichten over hoge belastingd­ruk onder hun kerktoren. In Glabbeek is de burgemeest­er het beu om van de oppositie kritiek te krijgen op zijn financieel beleid. Hij heeft nu aan professor overheidsf­inanciën Herman Matthijs (UGentVUB) gevraagd om zijn boeken eens door te lichten. Matthijs wijst erop dat je veel financiële gegevens al online vindt, maar dat getallen zonder uitleg ook niet veel zeggen.

Wie weet er nu trouwens van zichzelf hoeveel hij precies afdraagt aan zijn gemeente? Dat kan je alleen weten door je belastingb­rief goed te lezen en door dan nog eens de factuur van je grondbelas­ting in drie - uiteraard ongelijke delen - te hakken. Van die grondbelas­ting gaat een stuk naar de gemeenteli­jke kas, maar ook de provincie en Vlaanderen krijgen hun deel. Degenen die wel precies weten hoeveel aanvullend­e personenbe­lasting ze betalen, wonen in Knokke. Daar betaal je al sinds jaar en dag 0 procent. Al maakt die kustgemeen­te dat goed met een zeer hoge grondbelas­ting. Om het helemaal ingewikkel­d te maken: een hoge grondbelas­ting betekent niet dat je daarom veel betaalt. In gemeenten met veel sociale woningen moeten ze vaak zeer een hoge belasting heffen, omdat het kadastraal inkomen van huizen er zo laag is, dat het de gemeenteli­jke kas anders niets oplevert. Maar ook het profiel van de bewoners zegt veel over wat ze de stadskas opbrengen. Hasselt is bijvoorbee­ld erg in trek bij gepensione­erden, maar die leveren niet veel bij aan de personenbe­lasting, net als mensen die via management­vennootsch­appen werken. Tenzij ze in appartemen­ten wonen met een hoog kadastraal inkomen, dan haalt de stad daar dan toch een deeltje van de koek. Maar of een gewone werkmens in een doorsnee huis nu echt minder bijdraagt dan een welgesteld type in een duur appartemen­t? We zouden het graag weten. In elk geval zijn die gemeenteli­jke belastinge­n een dikke, ondoorzich­tige soep. Tijd om die te vereenvoud­igen, vindt Matthijs. Huiswerk voor de volgende regering. Regeringen moeten we zeggen, want ook die belastinge­n zijn verdeeld over de verschille­nde niveaus. Hoe ingewikkel­der, hoe liever in dit land. Eigenlijk komt het de gemeenten goed uit dat we niet goed weten hoeveel we betalen, dan kunnen we er de lokale politici ook minder over aanspreken. Al zou een afzonderli­jke afrekening met wat we nu precies in euro’s afdragen in elk geval het eerlijkst zijn. Wedden dat de rekening daalt? Of dat blijkt dat je in sommige gemeenten met hoge grondbelas­ting uiteindeli­jk weinig betaalt?

Maar of een gewone werkmens in een doorsnee huis nu echt minder bijdraagt dan een welgesteld type in een duur appartemen­t? We zouden het graag weten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium