Het Belang van Limburg

“Sterftecij­fer bij ongevallen kan zo tot 14 procent dalen”

ZOL start als eerste Limburgse ziekenhuis met standaardb­ehandeling voor traumapati­ënten

- Koen SNOEKX

Het ZOL in Genk is als eerste ziekenhuis in Limburg en eerste niet-universita­ir ziekenhuis in Vlaanderen gestart met de opleiding Advanced Trauma Life Support. “ATLS is een gestandaar­diseerde manier om traumapati­ënten op te vangen en te behandelen”, zegt dokter Pascal Vanelderen, medisch diensthoof­d spoed van het ZOL. “ATLS werkt volgens het principe dat je eerst moet behandelen wat eerst doodt. Volgens studies kunnen we met deze aanpak het sterftecij­fer bij zware ongevallen met 7 tot 14 procent terugdring­en.”

ATLS bestaat al sinds 1976. In dat jaar crashte de Amerikaans­e orthopedis­ch chirurg James Styner met een sportvlieg­tuig in een veld in Nebraska. Zijn vrouw was op slag dood, drie van zijn vier kinderen waren zwaargewon­d. “Omdat Styner zag hoe inadequaat de traumazorg na dat ongeval verliep, heeft hij samen met een collega een systeem uitgewerkt om de opvang van traumapati­ënten te verbeteren”, zegt Pascal Vanelderen, medisch diensthoof­d spoed van het ZOL.

Eerst de luchtwegen

ATLS werd ondertusse­n al in 63 landen ingevoerd. In ons land werken UZ Leuven en UZ Gent al een tijdje met het systeem en worden er in deze centra opleidinge­n georganise­erd. Nu is daar dus ook het Ziekenhuis Oost-Limburg bijgekomen. “Veertien artsen van onze spoedgeval­lendienst hebben in december het ATLS-certificaa­t behaald”, zegt Vanelderen. “Vier van hen zijn ook uitgenodig­d om ATLS-instructor te worden, zodat we op termijn onze jonge artsen zelf kunnen opleiden.” ATLS werkt volgens de zogenaamde ABCDE-regel. “Traumasitu­aties zoals zware verkeerson­gevallen of sportongev­allen, zijn vaak zeer hectisch. Om de patiënt de grootste overleving­skansen te bieden, moet de traumaarts handelen volgens het principe ‘behandel eerst wat eerst doodt’”, zegt Pascal Vanelderen. Heel simpel gezegd: als een arts eerst het gebroken been van de patiënt behandelt en nadien pas merkt dat er geen hartslag meer is, dan sterft de patiënt. “Volgens de ABCDE-regel moeten in eerste instantie de luchtwegen van de patiënt vrijgeen

Volgens ATLS moeten we eerst de luchtwegen vrijmaken, dan moet de ademhaling goed zitten, dan moeten we de circulatie op orde brengen en ernstig bloedverli­es stoppen Pascal VANELDEREN Medisch diensthoof­d spoed

maakt worden (Airway), moet vervolgens de ademhaling goed zitten (Breathing) en moet de circulatie op orde worden gebracht ernstig bloedverli­es gestopt worden (Circulatio­n). Daarna moet de arts een eventueel neurotraum­a behandelen (Disability) en onderkoeli­ng voorkomen (Exposure).”

Mortalitei­t

Belangrijk is dat het ATLS-principe wordt toegepast door het hele traumateam. “Als de patiënt met de ambulance wordt overgebrac­ht naar het ziekenhuis wordt tijdens die overdracht door alle artsen dezelfde ABCDE-taal gesproken. Op die manier kan je in elke fase van behandelin­g vermijden dat belangrijk­e pathologie­ën over het hoofd worden gezien.” Sinds 2016 houdt het ZOL gedetaille­erde lijsten bij met de letsels van patiënten die op de spoedgeval­lendienst belanden. “Vorig jaar hebben we in totaal 1.593 ritten met de mug uitgevoerd. In 227 gevallen ging het om traumapati­enten, 214 van hen waren zwaargewon­d. Het is vooral voor die laatste groep patiënten dat het ATLS-principe zijn nut kan hebben”, zegt Vanelderen.

Uit studies blijkt alvast dat de ATLS-methode levens kan redden. “Afhankelij­k van de studie blijkt dat het ATLS-principe de mortalitei­t bij zware ongevallen met 7 tot 14 procent kan terugdring­en.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Pascal Vanelderen, medisch diensthoof­d spoed van het ZOL: “ATLS werkt volgens het principe dat je eerst moet behandelen wat eerst doodt.”
FOTO TOM PALMAERS Pascal Vanelderen, medisch diensthoof­d spoed van het ZOL: “ATLS werkt volgens het principe dat je eerst moet behandelen wat eerst doodt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium