Het Belang van Limburg

CD&V wil btw op alle herstellin­gen van 21 naar 6 procent

-

CD&V roept de regering op om werk te maken van een verlaging van het btw-tarief op alle herstellin­gen van 21 naar 6 procent. Vandaag genieten herstellin­gen van fietsen, kleding en schoeisel al zo’n verlaagd tarief, maar reparaties van bijvoorbee­ld elektrotoe­stellen niet. “Om de btw voor alle herstellin­gen te verlagen, moeten we echter via Europa gaan, want volgens Europese regels mag België geen algemeen verlaagd tarief invoeren”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Ze roept op tot een “krachtig pleidooi” bij de Europese Commissie, die net bezig is met een herziening van het btw-regime. Het voorstel kan op bijval rekenen van Test-Aankoop en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen. “Klanten zijn bereid om producten te laten herstellen zolang het niet te duur is, zoals nu”, klinkt het daar.

“Laat financiën van elke gemeente doorlichte­n”

“De Vlaamse regering zou de financieri­ng van alle gemeenten verplicht transparan­ter moeten maken”, vindt professor overheidsf­inanciën Herman Matthijs (VUB). “Nu weten veel mensen niet hoeveel ze bijdragen.”

Peter Reekmans (ex-LDD), burgemeest­er van Glabbeek, wil dat de Vlaamse overheid gemeenten aan het einde van de legislatuu­r verplicht om hun financiën door een onafhankel­ijke instantie te laten doorlichte­n. Reekmans heeft zelf al aan professor Matthijs gevraagd om dat voor Glabbeek te doen. “De financieri­ng van de gemeenten is heel ondoorzich­tig, de volgende Vlaamse regering zou dat veel transparan­ter moeten maken. Wie weet nu hoeveel hij betaalt aan zijn gemeente?” Die informatie vind je wel in je belastingb­rief (aanvullend­e personenbe­lasting) en op de factuur van je kadastraal inkomen (opcentieme­n), maar daarvan gaat maar een deel naar je gemeente. “De fusies van gemeenten kunnen er in elk geval voor zorgen dat er minder concurrent­ie is over belastinge­n. Nu heb je gemeenten als Knokke waar je 0 procent aanvullend­e personenbe­lasting betaalt en andere waar dat 9 procent is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium