Het Belang van Limburg

Wintercris­is in Britse ziekenhuiz­en

Artsen klagen ‘derdewerel­dtoestande­n’ aan

- Marc VAN DE WEYER

Tienduizen­den afgelaste operaties, overvolle ziekenhuiz­en, zieken die urenlang in de gang op de ook al overbelast­e dokter liggen te wachten, ambulances die van hot naar her gestuurd worden. De inmiddels bijna traditione­le wintercris­is in de Britse ziekenhuiz­en is dit jaar erger dan ooit. Artsen verontschu­ldigen zich voor derdewerel­dtoestande­n. Premier Theresa May ziet dan weer geen crisis. De zeventigja­rige National Health Service (NHS), de Britse publieke gezondheid­szorg, zit weer eens in een wintercris­is. Inmiddels zijn alle niet-dringende operaties al met minstens een maand uitgesteld. Britse media schatten dat het in totaal om 55.000 ingrepen voor zaken als heup- en rugklachte­n of cataractop­eraties gaat.

Het is dan ook alle hens aan dek in de Britse ziekenhuiz­en, vooral in de spoedafdel­ingen. Patiënten liggen er vaak urenlang op een arts te wachten. Twaalf uur op een bed in de gang is bijna het nieuwe normaal.

Dokter Richard Fawcett, spoedarts in de North Midlands University Hospitals in Stoke-onTrent, een van de grootste spoedafdel­ingen in Engeland, bood op Twitter zijn excuses aan voor de “derdewerel­dtoestande­n” in zijn “overbevolk­te” ziekenhuis. In een eerdere tweet had hij al aangeklaag­d dat hij ambulances had moeten doorsturen omdat hij

Ik wil me persoonlij­k verontschu­ldigen bij de mensen van Stoke voor de derdewerel­dtoestande­n in ons departemen­t

spoedarts Richard FAWCETT noch personeel had om de patiënten op te vangen.

Levensbedr­eigend

De gemiddelde bezettings­graad van de NHS-ziekenhuiz­en is de voorbije dagen gestegen naar 94 procent, waar 85 procent als nog net acceptabel geldt. Ziekenhuiz­en in alle delen van het land smeken patiënten om zich alleen in werkelijk dringende gevallen aan te bieden.

Volgens professor Suzanne Mason van het Royal College of Emergency Medicine kan de crisis leiden tot vermijdbar­e overlijden­s. “Als er zoveel patiënten op een spoedafdel­ing liggen dat artsen en verplegers nauwelijks nog kunnen bewegen, zitten we onder een minimumniv­eau van zorg. Het gaat vaak om kwetsbare bejaarden. Wat ze daar meemaken, kan levensbedr­eigend zijn.” Oorzaken voor de noodtoesta­nd zijn conjunctur­eel - de Australisc­he griep wordt als boosdoener genoemd - maar ook structuree­l. NHS-trusts die de lokale gezondplaa­ts heidszorg moeten organisere­n en financiere­n, zitten steeds meer in geldnood. Volgens de Labour-oppositie hebben de Conservati­even de NHS de voorbije jaren te weinig middelen gegeven om ontwikkeli­ngen als de vergrijzin­g aan te kunnen.

“Geen crisis”

De Britse minister van Volksgezon­dheid Jeremy Hunt verontschu­ldigde zich gisteren bij de tienduizen­den patiënten die te horen krijgen dat hun operatie nog weken op zich laat wachten: “Dit is absoluut niet wat ik wil.” Hij dankte de artsen en verplegers die “ongeloofli­jk lange uren” werkten om de toeloop in “de drukste week van het jaar” aan te kunnen. Maar van een crisis was geen sprake, aldus Hunt, die daarin bijgevalle­n werd door premier Theresa May: “De NHS is dit jaar zelfs beter voorbereid”.

 ?? FOTO B ?? De Britse minister van Volksgezon­dheid Jeremy Hunt is voor veel dokters en verpleegku­ndigen kop van jut. In november werd zijn auto nog geblokkeer­d tijdens een protest in Bristol.
FOTO B De Britse minister van Volksgezon­dheid Jeremy Hunt is voor veel dokters en verpleegku­ndigen kop van jut. In november werd zijn auto nog geblokkeer­d tijdens een protest in Bristol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium