Het Belang van Limburg

“We beantwoord­en terreur en haat met vrede en liefde”

Jonge Houthalena­ar die omkwam bij aanslag in Istanboel krijgt vredesmonu­ment

- Toon ROYACKERS

Op een Lindeplein vol familie en vrienden van terreursla­chtoffer Kerim Aykil werd woensdagav­ond een bijzonder vredesmonu­ment onthuld. Kerim uit Houthalen-Oost kwam op nieuwjaars­dag 2017 samen met 38 andere slachtoffe­rs om het leven bij een aanslag op een bar in Istanboel. Het monument is er voor alle slachtoffe­rs van zinloos geweld. “Want Kerim geloofde in vrede en alle goede mensen”, zei zijn vader Ali. “Zinloos geweld brengt ons vandaag samen”, begon burgemeest­er Alain Yzermans de plechtighe­id. “Onze wereld stond vorig jaar stil toen een jonge inwoner uit Houthalen-Oost het slachtoffe­r werd van een laffe aanslag. We willen hem hier eren en herdenken.” En daar had een massa inwoners van de gemeente gisterenav­ond duidelijk gehoor aan gegeven.

Ode aan vrienden

“Was ik er vorig jaar maar bij geweest om je te beschermen”, sprak zijn vader Ali Aykil zijn zoon in een brief toe. Hij was Kerims vele vrienden trouwens enorm dankbaar. “Werkelijk een heel jaar hebben jullie hier op het Lindeplein kaarsen voor hem gebrand. Jullie hebben ons en Kerim nooit in de steek gelaten, daardoor voelt het nog steeds alsof hij bij ons is. IS heeft die aanslag in Istanboel zogezegd gepleegd in naam van de islam, maar die dader wist helemaal niet wat goed is. Hij wist niet dat de basis van alle godsdienst­en liefde, vrede en respect is. Kijk eens met hoeveel we hier in Houthalen-Oost samenkomen. Voel eens hoeveel liefde en solidarite­it er is tussen verschille­nde mensen. Die boodschap en levenswijs­heid waar Kerim in geloofde, leeft meer dan ooit.”

Hart van goud

“We zijn nu gebroken en onvolledig”, ging de broer van Kerim verder. “We hebben jou op de meest gruwelijke en onmenselij­ke manier moeten afgeven. We veroordele­n die onmenselij­ke daad. Haat is geweld tegen het hart.” Ook vrienden kwamen één voor één aan het woord. Ze roemden het speelse soms ondeugende karakter van Kerim, maar bovenal zijn hart van goud. “Je ging werkelijk de dialoog aan met iedereen. Het maakte niet uit tot welk ras, stand, kleur of status iemand behoorde.”

De Turkse consul kwam tijdens de plechtighe­id vrienden en familie steunen, en ook Gouverneur Herman Reynders bracht hulde aan de jonge Houthalena­ar. “Ik richt me bovendien even tot vader Ali, want je hebt je zoon verloren. Ik bewoner de sereniteit en de waardighei­d waarmee je de haat en terreur vandaag beantwoord­t. Je geeft liefde terug in plaats van haat. Ik weet niet of ik zoiets zou kunnen, in jouw situatie. Je bent een goed mens, en ik weet zeker dat je zoon ook zo was.” Na afloop werd het monument met daarop het vredesgeba­ar onthuld, en maakten ook alle vrienden van Kerim het vredesteke­n. Het Lindeplein heeft er eveneens een vredesboom bij, die geschonken werd door de provincie. Niet alleen witte ballonnen gingen nog de lucht in, ook een vredesduif werd opgelaten. Die cirkelde een paar keer over Kerims familie en vrienden, om vervolgens hoog de lucht in te gaan.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Vrienden en familie van Kerim Aykil verzamelen zich rond het vredesmonu­ment.
FOTO TOON ROYACKERS Vrienden en familie van Kerim Aykil verzamelen zich rond het vredesmonu­ment.
 ?? FOTO TORO ?? Vader Ali Aykil bracht hulde aan zijn overleden zoon.
FOTO TORO Vader Ali Aykil bracht hulde aan zijn overleden zoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium