Het Belang van Limburg

Meer dribbelaar dan afwerker

Vijf dingen die u moet weten over KREPIN DIATTA, het nieuwe goudklompj­e van Club

- Guillaume MAEBE

Doet de overstap van Krepin Diatta u ook aan de transfer van Dennis denken? Een jonge, Afrikaanse aanvaller, hét talent van de competitie, Vincent Mannaert die hoogstpers­oonlijk de speler opzocht

VOORAL MAN VAN DE ASSISTS

Verwacht geen pure goalgetter bij het zien van Diatta. De Senegalees is dan wel snel en van pocketform­aat (1m73), zijn grootste kracht is doelpunten aanbrengen. Meer dribbelaar en voorzetter dan afwerker. In de Noorse Eliteserie­n was hij afgelopen seizoen goed voor drie doelpunten en maar liefst acht assists voor Sarpsborg 08. Op de Afrika Cup voor U20-ploegen begin vorig jaar totaliseer­de hij evenveel assists als goals: twee. Op het WK later dat jaar speelde hij drie volledige wedstrijde­n, maar kwam hij niet tot scoren of het geven van een assist. Diatta kan op alle aanvallend­e posities uit de voeten: centraal in de aanval, op de flank en op de nummer tien.

VORIGE ZOMER AL DICHT BIJ DEAL

Diatta tekende een contract voor 4,5 jaar bij Club Brugge, al hadden dat er gerust vijf kunnen zijn. Blauw-zwart was vorige zomer immers al geïnteress­eerd in de Senegalees. Het zat al met de speler rond de tafel, maar toen wou Sarpsborg hem in het midden van de competitie – in Noorwegen spelen ze van april tot november om hem voor Club Brugge te doen kiezen? Best wel. Enig verschil: de Senegalees, pas volgende maand 19, geldt als een nóg groter talent. En dit moet u over hem weten. – niet laten gaan. Club betaalt de Noorse nummer drie nu een basisbedra­g dat tussen de 2 en de 3 miljoen euro ligt. Daar kunnen nog allerlei bonussen bij komen. Voor Sarpsborg is de verkoop van Diatta de grootste uitgaande transfer in zijn geschieden­is.

MAN UNITED TOONDE INTERESSE

Club Brugge klopte een aantal aardige clubs bij het binnenhale­n van Diatta. Het Franse Marseille, het Italiaanse Udinese, zowat de halve Bundesliga: allen wilden het talent strikken. Diatta genoot vorig jaar zelfs nog stevige interesse van Manchester United. The Red Devils wilden de aanvaller er in eerste instantie graag bij, maar haakten af toen bleek dat hij niet over Europese papieren beschikte en te weinig wedstrijde­n voor het Senegalese A-elftal – geen enkele – had gespeeld om in aanmerking te komen voor een permanente werkvergun­ning.

MAKELAAR LANCEERDE DROGBA

Mogi Bayat was de dealmaker en zorgde ervoor dat Club Brugge ‘de beste prijs’ kreeg voor Diatta. Maar de hoofdmakel­aar van de speler is sinds kort Thierno Seydi. Hij is de bekendste makelaar van Senegal en staat wereldwijd in de voetbalwer­eld bekend als de zaakwaarne­mer van niemand minder dan Didier Drogba. Seydi beweert zelf ook dat hij in 1990, in zijn beginjaar bij het bedrijf Mondial Promotion, de ontdekker was van een spits die furore maakte bij een U15-ploeg in de Franse banlieue: ene Thierry Henry. Hem contracter­en als speler is Seydi echter nooit gelukt.

AFRIKAANS TALENT VAN HET JAAR

Diatta vertoeft op dit moment in Afrika. Hij trok eerst naar Dakar – de hoofdstad van zijn thuisland, waar hij met Bayat en Mannaert op de foto ging – om zijn transfer te finalisere­n, maar vanavond duikt hij normaal gezien op in de Ghanese hoofdstad Accra. Daar hoopt Diatta op de award-avond van de Afrikaanse voetbalfed­eratie uitgeroepe­n te worden tot Jeugdspele­r van het Jaar. Best knap, want hij speelde op zijn eigen continent nooit in competitie­verband. Vóór hij in februari 2017 naar Noorwegen trok, werd hij opgeleid in de Oslo Football Academy in Dakar. Sarpsborg was zijn eerste clubavontu­ur en hij werd meteen de revelatie.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium