Het Belang van Limburg

“Maar één optie: vier keer winnen”

Jef Lettens en Simon Ooms geloven nog in groepswins­t

- Ivo KWANTEN

De Belgische handbalplo­eg staat voor twee belangrijk­e weken. In de resterende duels tegen Griekenlan­d (thuis en uit), Turkije (thuis) en Nederland (uit) bikkelen de Red Wolves voor groepswins­t én een plaats in de play-offs met het oog op deelname aan de tweede kwalificat­ieronde voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland. “Er is maar één optie: vier keer winnen”, zegt doelman Jef Lettens. De Red Wolves beginnen vanavond (20 uur in Leuven) tegen Griekenlan­d aan het vierluik. “Om ons vooropgest­eld doel te bereiken, groepswins­t, is vier keer winnen de enige optie”, aldus doelman Lettens. “En dan hopen dat leider Nederland tegen Turkije of Griekenlan­d een steekje laten vallen”, pikt Simon Ooms in, die dit seizoen ploegmaat werd van Lettens bij het Franse Cesson Rennes.

Nog niet uitgeteld

De Red Wolves boekten in 2016 en 2017 schitteren­de resultaten. Het team van bondscoach Yerime Sylla plaatste zich voor de tweede kwalificat­ieronde van het Europees kampioensc­hap, dat volgende week van start gaat in Kroatië.

“We hopen in deze WK-campagne eenzelfde parcours te kunnen afleggen”, blikt Lettens vooruit. “Met een gelijkspel in Turkije en een nipte thuisneder­laag tegen Nederland hebben we onze start gemist, maar uitgeteld zijn we nog niet. Integendee­l, het kan nog allemaal, maar dan moeten we in de vier resterende wedstrijde­n top zijn. Op dit niveau telt elk detail.”

Geen handbaldwe­rg

Simon Ooms is er ook van overtuigd dat België zijn imago van handbaldwe­rg kwijt is. “We hebben de voorbije jaren respect afgedwonge­n. Meer en meer spelers krijgen in sterke buitenland­se competitie­s kansen. De nationale ploeg was voor mij de springplan­k naar Frankrijk. Ik heb bij Cesson Rennes vijf moeilijke maanden achter de rug. Maar ondertusse­n ben ik het ritme van veel trainen, veel wedstrijde­n en verre verplaatsi­ngen gewoon. En ik ben ervan overtuigd dat zich dat in de terugronde van de competitie zal vertalen in meer speelminut­en.”

Buitenland de norm

Bondscoach Sylla selecteerd­e 19 spelers voor de wedstrijde­n tegen Griekenlan­d, Turkije en Nederland. Hiervan spelen er tien in het buitenland. In het buitenland spelen wordt stilaan de norm.

“Logisch”, aldus Lettens. “Iedereen wil van zijn passie zijn beroep maken. Risico’s nemen we niet. We hebben allemaal een diploma op zak en hebben na onze handballoo­pbaan tijd zat om aan een maatschapp­elijke carrière te timmeren. De stap durven zetten en uit je comfortzon­e stappen, is de boodschap.”

Op zaterdag 3 februari aanstaande loopt de sporttempe­l van Bercy vol voor de galawedstr­ijd tussen de Franse handbalste­rren en een selectie van buitenland­ers die aantreden in de Franse eerste klasse. In de selectie van de buitenland­ers komt met Jef Lettens één Belg in actie.

“Het was geen doel op zich”, aldus Lettens. “Maar wat een voldoening. Ik ga er echt van genieten. Het is super om samen met vedetten als Mikkel Hansen, Uwe Gensheimer, Sander Sacosen, Sergiy Onufriyenk­o, Yiussef Ben Ali en David Balaguer een team te vormen.” Aalst zoekt geen vervanger voor Depestele - Bij Aalst zijn Ivan Mihalj en Limburger Martijn Colson aan de beterhand. Voor de naar Argentinië vertrokken Frank Depestele wordt geen vervanger aangetrokk­en. De club gaat op die positie verder met de Nederlande­r Wessel Keemink.

Heynen wint topper - Maaseikena­ar Vital Heynen blijft ongeslagen in de Bundesliga. Met het Duitse Friedrichs­hafen won hij de topper op bezoek bij nummer twee Frankfurt (1-3). Heynens team loopt nu vier punten uit op Rhein Main, en heeft nog twee wedstrijde­n minder gespeeld.

Par-ky Menen heeft nieuwe libero - Menen heeft met Bernardo Silva (21) zijn nieuwe libero beet. De Portugees komt over van Voleibol Clube de Viana. Met de speler en zijn club werd een overeenkom­st bereikt tot eind dit seizoen en als de FIVB-procedure vlot loopt, is Silva mogelijk komende zaterdag al inzetbaar tijdens de halve finale van de League Trophy. Vandaag traint de kersverse libero al een eerste keer mee.

Riemst oefent tegen Mavo Dilsen-Stokkem - Kivola Riemst (2de divisie heren) speelt zaterdag (17u) een oefenwedst­rijd tegen eersteprov­incialer Mavo DilsenStok­kem.

Stevoort ziet Tilkin uitvallen - Bij Roveka Stevoort (2de divisie heren) blesseerde spelverdel­er Roel Tilkin zich op training aan de pols. Hij mist de bekerwedst­rijd tegen Hechtel-Eksel van zaterdag.

Alken moet Briels missen tegen Beringen - Bij Jeval (1ste divisie dames) is hoekspeels­ter Leontien Briels (enkel) out voor de bekermatch tegen Beringen. Lies Peeters van de B-ploeg depanneert.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Simon Ooms (l) en Jef Lettens: “België heeft de laatste jaren respect afgedwonge­n.”
Foto DICK DEMEY Simon Ooms (l) en Jef Lettens: “België heeft de laatste jaren respect afgedwonge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium