Het Belang van Limburg

“De bond werkte tegen”

KATRIEN GIELEN zet punt achter haar carrière in het zand

- Rob KWANTEN

Geen Katrien Gielen op het zand van Tokio in 2020. Na het forfait van Liesbeth Mouha in augustus probeerde de Peltse het nog even aan de zijde van Sarah Cools, maar na enkele maanden geeft ze er de brui aan. Gielen had het financieel moeilijk, maar wijst ook naar Volley Vlaanderen. “De bond heeft er alles aan gedaan om ons nieuwe project tegen te werken.”

Katrien GIELEN Het was met veel goede moed dat Katrien Gielen begin september Sarah Cools voorstelde als haar nieuwe partner. De olympische droom was nog steeds alive and kicking. Maar enkele maanden later is die droom dan toch uiteengesp­at.

“Op de eerste plaats was het financieel niet meer haalbaar”, vertelt de vriendin van handballer Roel Valkenborg­h. “De bond, met topsportco­ördinator Koen Hoeyberghs op kop, heeft er alles aan gedaan om ons nieuwe project tegen te werken. We hebben een advocaat moeten inschakele­n om Sarah Cools los te krijgen bij Asterix Avo. Trainer Gert Vande Broek, die bij de bond natuurlijk ook een en ander in de pap te brokken heeft, wilde haar niet vrijgeven. Hoewel Sarah duidelijk had aangegeven liever te willen beachen. Uiteindeli­jk hebben we dat proces gewonnen, maar toen begon het pas. We wilden de tornooien van Sydney en Den Haag spelen, maar de bond heeft nagelaten om ons in te schrijven. Toen was de veer bij mij gebroken.” Ook financieel was het voor de 27jarige Gielen een onmogelijk­e opdracht geworden. “Samen met Liesbeth Mouha viel ook de overheidss­teun weg. Inkomsten waren er dus amper. Ik woon nu bij Roel in Neerpelt, de trainingen waren in Duffel. Met twee tankbeurte­n per week kwam ik juist toe. Toen ik onlangs begon te werken in een secundaire BUSO-school in Peer-Wijchmaal, heb ik de knoop doorgehakt. Er moet immers brood op de plank komen.”

Phuket

En het is Gielen menens. Het beachvolle­ybal is definitief verleden tijd.

“Ik heb dat hoofdstuk nu afgesloten. Ik koester de mooie momenten die ik met Liesbeth heb mogen meemaken. In 2012 grepen we nipt naast een ticket voor de Olympische Spelen in Londen, maar daar ging wel een mooi parcours op de World Tour aan vooraf. Vooral onze vijfde plaats op het tornooi van Phuket in Thailand zal me altijd bijblijven. Nu is het tijd om even te herbronnen. Zaalvolley­bal? Tja, enkele clubs hebben me intussen al gecontacte­erd. Zoersel wil me graag terug, maar ook As heeft altijd contact gehouden. Ik denk niet dat ik me daar dit seizoen al opnieuw op ga storten. Misschien volgend seizoen. Als bijverdien­ste bovenop een gewone job is het natuurlijk veel interessan­ter dan beachvolle­ybal.”

Het was financieel niet haalbaar. Er moet ook brood op de plank komen

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Gielen (r) met Mouha: “Onze vijfde plaats in Phuket zal me altijd bijblijven.”
Foto DICK DEMEY Gielen (r) met Mouha: “Onze vijfde plaats in Phuket zal me altijd bijblijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium