Het Belang van Limburg

Projectont­wikkelaar helpt door brand getroffen gezin aan woning

Stadsbestu­ur krijgt kritiek voor tekort aan noodopvang

- Roger VANHOUDT

Twee gezinnen met vijf kinderen werden afgelopen weekend plots dakloos na een zware brand in Paal. Eén gezin kon meteen terecht in een noodwoning in de Laakstraat, maar de andere familie moest opvang zoeken bij vrienden. Slachtoffe­r Vanessa Pawo heeft nu wel goed nieuws gekregen. Ze kan met haar vijf kinderen voor een jaar terecht in een woning aangeboden door een projectont­wikkelaar. Intussen komt er kritiek op het tekort aan noodopvang in de stad. “Men slaagt er niet in een gezin met vijf kinderen op te vangen, schandalig”, zegt Meral Ozcan (Groen). Volgens burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) is er geen behoefte aan bijkomende crisiswoni­ngen.

“Vorig weekend stonden in Paal twee gezinnen op straat omdat hun woning volledig in vlammen was opgegaan”, zegt Meral Ozcan. “Eén gezin kon terecht in de Laakstraat, het andere kon gelukkig even bij vrienden wonen, want voor hen was er geen opvang. En dat terwijl je op Facebook kon lezen dat de stad het appartemen­t voor noodopvang in de Brouwerstr­aat wil verkopen. Dat vind ik dus schandalig. Gelukkig zijn die vrienden en vrijwillig­ers niet bij de pakken blijven zitten. Ze hebben een woning gevonden in de Rozenlaan. Die is eigendom van een projectont­wikkelaar die daar appartemen­ten aan het bouwen is. De bewuste woning heeft hij niet onmiddelli­jk nodig, zodat het gezin daar voorlopig een jaar kan blijven wonen.”

Constant leeg

Volgens burgemeest­er Maurice Webers is er niet echt behoefte aan meerdere crisiswoni­ngen: “Dat is gebleken uit een evaluatie. Die woningen staan praktisch constant leeg. Er is – gelukkig maar – weinig vraag naar. Maar deze woningen moeten ondertusse­n wel onderhoude­n worden en dat kost geld. We hebben daarom beslist om wegens de lage bezettings­graad de grote woning in de Laakstraat te behouden en het appartemen­t in de Brouwerstr­aat te verkopen. We gaan wel een tweede noodwoning inrichten. We hebben gekozen voor de conciërgew­oning aan de sporthal in Koersel die volledig vernieuwd wordt en dichtbij het centrum ligt.”

Sprookje

Vanessa Pawo, de mama van het getroffen gezin, was gisteren al druk in de weer met de verhuizing naar de Rozenlaan. “Ik heb erg diep gezeten”, zegt ze met een stem waarin de emotie nog natrilt. “Dinsdag moest ik me aanbieden bij het OCMW, maar daar kreeg ik te horen dat er geen woning beschikbaa­r was en dat ik zelf op zoek moest naar een onderkomen.” Sylvia Lambrechts, die na de brand al meteen klaar stond om het gezin te helpen, is vervolgens opnieuw in actie geschoten: “Een gezin met vijf kinderen huisvesten is niet zo eenvoudig. Ik heb twee appartemen­ten in Paal proberen te bemachtige­n, maar die voldeden niet. Een vriendin had me op dit huis gewezen en hier is het dus wel gelukt.” Vanessa weet duidelijk met haar geluk geen blijf. “Ik zag het echt

Dinsdag moest ik me aanbieden bij het OCMW. Daar kreeg ik te horen dat er geen woning beschikbaa­r was en dat ik zelf op zoek moest

Vanessa PAWO Slachtoffe­r brand

niet meer zitten en nu kunnen we terecht in zo’n mooie woning. Het is gewoon ongeloofli­jk hoe behulpzaam de mensen hier zijn. Het lijkt wel een sprookje”, glundert ze.

 ?? FOTO RV ?? Sylvia Lambrechts trof een dolgelukki­ge Vanessa aan in haar nieuwe woning in de Rozenlaan.
FOTO RV Sylvia Lambrechts trof een dolgelukki­ge Vanessa aan in haar nieuwe woning in de Rozenlaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium