Het Belang van Limburg

“Genoeg van chantage en brokken lijmen”

-

Onder meer de stijl van oppositiev­oeren en de harde uitlatinge­n op de sociale media van Frank Deloffer waren voor partijgeno­ten Alex Dubois, Pierrette Putzeys en Marina Boussu genoeg om als onafhankel­ijke te gaan zetelen. Zij willen naar eigen zeggen een positieve oppositie voeren en vinden deze eigenschap niet meer terug in ex-burgemeest­er Frank Deloffer. Die wordt in oktober lijstduwer voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.

Interne aangelegen­heid

De perikelen bij CD&V Alken bezorgen nu ook het provinciaa­l partijbest­uur en mandataris­sen van buurgemeen­ten kopzorgen. “Ook ik probeer mee te overleggen”, zegt Tom Thijssen (CD&V), burgemeest­er van Kortessem. “Het is een interne aangelegen­heid. Maar als drie mandataris­sen de partij verlaten, is dat een signaal dat niet kan worden genegeerd. Ik probeer nu constructi­ef alles mee te bekijken. Een nieuw jaar moet een nieuw begin zijn, met overleg.”

Ook provinciaa­l CD&V-voorzitter Steven Matheï plant binnenkort gesprekken met de betrokken partijen. “We willen met iedereen rond de tafel gaan zitten en bekijken hoe we er kunnen uitkomen. Dit moet binnenskam­ers worden opgelost. Een glazen bol heb ik niet, we zullen zien waar we kunnen landen.”

Mantel der liefde

Dat Frank Deloffer geen onbesproke­n figuur is in de Alkense politiek weet ook lokaal voorzitter Kris Franssens. Eerst was er de klacht die Deloffer tegen Marc Penxten (N-VA) vlak na de verkiezing­en indiende (de raad voor verkiezing­sbetwistin­gen schorste Penxten twee maanden omwille van onvermelde verkiezing­suitgaven). Het voorval werd nog met de mantel der liefde bedekt, maar de scheuren in de fractie werden steeds groter. “Dat voorval was een persoonlij­k initiatief van Frank en daarin kon hij op weinig begrip rekenen binnen onze partij”, zegt Franssens. “We hebben dat initiatief dan ook openlijk veroordeel­d.” De voorzitter ontkent niet dat Deloffer een tijd geleden opnieuw op het matje werd geroepen. Zijn harde uitlatinge­n over de koers van de meerderhei­d op onder meer Facebook konden op weinig bijval van zijn partijgeno­ten rekenen. “Ik heb er dan ook op aangedrong­en dat hij daarmee moet stoppen, en dat heeft hij gedaan.”

Of de positie van Deloffer niet stilaan onhoudbaar wordt? “Frank haalde bij de vorige verkiezing­en meer dan duizend stemmen. Maar als lijsttrekk­er wordt hij door de partij niet meer naar voor geschoven. Hij zal vanop de laatste plaats moeten bewijzen hoe groot zijn draagvlak in Alken is”, aldus Franssens. “Maar als er mensen zijn die nu denken dat we koppen gaan laten rollen om hen terug aan boord te halen, hebben ze het bij het verkeerde eind. Ik ga liever met een kleine lijst gelijkgest­emden naar de kiezer.”

Enige alternatie­f

Frank Deloffer betreurt de controvers­e rond zijn figuur. “Tijdens de laatste gemeentera­ad beslisten we om ons als fractie in de stemming rond het masterplan ‘Alken Valley 2020’ te onthouden, puur omdat we eerst de financiële consequent­ies beter willen laten onderzoeke­n. Als de nieuwe onafhankel­ijken en zelfs onze oppositiec­ollega’s van sp.a de meerderhei­d blindeling­s willen volgen, is dat voor hun rekening. CD&V is het enige alternatie­f en dat willen we ook kenbaar maken.”

Dat de roep om zijn vertrek steeds harder klinkt, is voor Deloffer geen verrassing. “Ik leg me neer bij de beslissing van mijn partij, ook bij de laatste plaats op de lijst. Maar zomaar de handdoek in de ring gooien doe ik niet. Deze hetze wordt gestuurd vanuit andere partijen en ik ga me daar niet in laten vangen.”

 ?? ??
 ?? FOTO KVH ??
FOTO KVH
 ?? FOTO VRS ??
FOTO VRS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium