Het Belang van Limburg

Overpelt blikt vooruit op fusie tijdens allerlaats­te nieuwjaars­receptie

Burgemeest­er Fransen hoopt ook in fusiegemee­nte op politieke rol

- Paul THEEUWEN/Geert VAN BAELEN

Gisterenav­ond organiseer­de het Overpeltse gemeentebe­stuur haar traditione­le nieuwjaars­receptie voor de lokale instelling­en, vereniging­en en organisati­es. Een historisch­e avond, want voor Overpelt was het meteen de laatste nieuwjaars­receptie als autonome gemeente. Volgend jaar zal het aan de burgemeest­er van Pelt zijn om de beste wensen uit te delen. De grote zaal van Palethe was gisterenav­ond goed gevuld voor de laatste nieuwjaars­toespraak van Jaak Fransen (CD&V) als burgemeest­er van Overpelt. Een jaar geleden rond deze tijd zette Fransen in een ophefmaken­de nieuwjaars­toespraak de fusiecarro­usel aan het draaien door in zijn nieuwjaars­toespraak scherp te stellen dat een fusie met Neerpelt moet onderzocht worden. “Op voorwaarde dat de Overpelten­aren hiervan niet de factuur moeten betalen, en dat ook niet aan de dienstverl­ening wordt geraakt”, zette hij toen de voorwaarde­n uit waarmee het spel moest worden gespeeld. Met de cheque van 500 euro schuldafbo­uw per inwoner die Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) omhoog hield, moest dit volgens hem een haalbare kaart zijn. “Na die toespraak vorig jaar heb ik geen initiatief meer moeten nemen, de trein was vanzelf vertrokken”, klonk het gisteren fijntjes.

Geen afscheid

Verder stelde Fransen nog dat werkgroepe­n nu volop in de weer zijn zodat Pelt volgend jaar op 1 januari het levenslich­t kan zien. Of hij zich dan ook nog burgemeest­er mag noemen? Daar ligt hij naar eigen zeggen niet wakker van. “Ik heb altijd gehandeld in functie van de ‘Pelter’ belangen, en niet zozeer in functie van persoonlij­ke ambities.”

Het gerucht dat hij afscheid zou nemen van de gemeentepo­litiek, spreekt hij tegen. “Ik zal me altijd betrokken blijven voelen. En als de kiezer het toelaat, zou ik toch graag aan de kleine tafel zitten en een schepenfun­ctie vervullen”, besluit hij.

In Palethe werd na de speech van de eerste burger stevig geklonken op het nieuwe jaar. Nu zondag 7 januari organiseer­t de gemeente Neerpelt haar laatste nieuwjaars­borrel. Van 10.30 tot 12.30 uur zijn de inwoners welkom op de speelplaat­s van WICO Campus Sint-Hubertus.

 ?? FOTO PATH ?? De receptie in de grote zaal van Palethe bracht heel wat volk bijeen.
FOTO PATH De receptie in de grote zaal van Palethe bracht heel wat volk bijeen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium