Het Belang van Limburg

“Squash groot maken in Rwanda”

Rwandees is vreemde eend in de bijt op Fitlink Open

-

Van vandaag tot en met zondag vindt in de Fitlink in Diepenbeek het grootste squashtorn­ooi van België plaats. De Fitlink Open 2018 ontvangt 148 deelnemers uit België en zéér ver daarbuiten. Een van hen is de Rwandees Christian Habimana (27). “Ik ben meer dan tien uur onderweg geweest om hier te kunnen spelen”, aldus Christian. De Fitlink Open lokt deelnemers uit alle hoeken van Europa, maar ook van de andere continente­n. De meest opvallende naam bij de mannen is die van de Rwandees Christian Habimana. Een Rwandees die komt squashen in Diepenbeek! Habimana: “Ik ben meer dan tien uur onderweg geweest om hier te geraken, maar ik doe het allemaal met veel plezier. Mijn goede vriend Michael Kawooya uit Oeganda, die al enkele jaren naar dit toernooi komt, heeft mij geholpen met de contacten en de organisati­e van de reis. Mijn doel? Ik vertel je wellicht geen schokkend nieuws als ik zeg dat het squash in Rwanda op een laag pitje staat. Ik ben de beste speler van mijn land en wil via mijn internatio­nale contacten de sport naar een hoger niveau brengen in Rwanda. In de eerste plaats door meer courts te bouwen, om daarna meer en meer kinderen te laten proeven van de sport. Met meer courts hopen we op termijn wat steun te krijgen van de regering. De popularite­it groeit momenteel heel traag. Op het laatste nationaal kampioensc­hap waren er 25 deelnemers. Nu, positief, ik moest al wat meer moeite doen dan vorig jaar om de titel te pakken.” (lacht)

Genocide

De organisato­ren Ron Geelen en Loreline Pira zijn door de jaren al wat gewoon op het vlak van internatio­nale aanvragen voor hun toernooi. Geelen: “Uiteraard ken ik de verhalen ook van mensen die via de sport in Europa willen geraken, en eens ze hier zijn spoorloos verdwijnen. Dat is bij ons nog nooit gebeurd. We doen alles volgens het boekje en doen eerst een uitgebreid­e check-up van de speler voor we hem laten komen. In het geval van Christian hadden we snel door dat het hem enkel en alleen om de sport te doen was.” Habimana pikt in: “Ik werk thuis als zelfstandi­g tennis- en squashcoac­h en heb een goed leven in Kigali. Via mijn deelname wil ik ook laten zien dat Rwanda geen achtergest­eld land is. Wist je trouwens dat het een Belgisch expat was die na de genocide in ons land de eerste squashcour­t in Rwanda gebouwd heeft?”

Het gesprek zit erop. We beloven Habimana een nieuw interview bij winst op de Fitlink Open. “Wie weet! Ik heb een hele maand keihard getraind. Ik wil hier wel degelijk een mooie prestatie neerzetten”, besluit de Rwandees.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Christian Habimana: “Mijn grote doel is meer courts bouwen in Rwanda.”
Foto TOM PALMAERS Christian Habimana: “Mijn grote doel is meer courts bouwen in Rwanda.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium