Het Belang van Limburg

CD&V wil antikraakw­onen promoten in Vlaanderen

-

In Nederland is antikraakw­onen en leegstands­beheer al jaren ingeburger­d. Grote gebouwen of individuel­e woningen die in afwachting van nieuwbouwp­rojecten of infrastruc­tuurwerken tijdelijk leeg komen te staan, krijgen voor korte duur nieuwe bewoners. Die kunnen er voor een appel en een ei terecht, terwijl het vastgoed zelf gespaard blijft van vandalisme, verloederi­ng of krakers. In Vlaanderen is die vorm van tijdelijk wonen veel minder bekend. Nochtans groeit het aantal leegstaand­e panden jaar na jaar. In mei 2012 waren er ruim 18.000, in mei 2016 was dat aantal al aangezwoll­en tot meer dan 23.000.

Niet flexibel genoeg

CD&V ziet in een beter leegstands­beheer een van de oplossinge­n om het groeiende leegstands­probleem tegen te gaan, maar dan moet er volgens de partij wel een beter wettelijk kader komen. “Wie vandaag tijdelijk ergens wil gaan wonen, kan beroep doen op de reguliere huurwetgev­ing, maar die overeenkom­sten zijn niet flexibel genoeg”, zegt Vlaams parlements­lid An Christiaen­s. “Een tweede optie, die meestal gebruikt wordt, is de ‘bezetting ter bede’, waardoor je iemand tijdelijk in een woning kan laten wonen in afwachting van een definitiev­e bestemming. Maar dit is een overeenkom­st die niet wettelijk is geregeld en die uit de rechtsprak­tijk stamt. De regels van de huurwet zijn niet van toepassing, waardoor er geen garanties zijn rond kwaliteit, duur of opzegtermi­jn.”

Opbrengst vs. moeite

Christiaen­s heeft daarom een conceptnot­a ingediend in het Vlaams Parlement. “Ik vraag minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om het Agentschap Wonen te laten onderzoeke­n hoe er een beter kader kan worden uitgewerkt. De bezetting ter bede is een federale bevoegdhei­d, maar Vlaanderen is wel bevoegd voor de bestrijdin­g van de leegstand en kan dus regels opleggen aan organisati­es die aan leegstands­beheer doen. Het onderzoek moet bekijken hoe we de contracten, prijsvormi­ng, privacy en opzegmogel­ijkheden kunnen regelen.” Christiaen­s denkt ook aan een keurmerk voor organisati­es die zich aan de regels houden, naar Nederlands voorbeeld. Vandaag zijn er in Vlaanderen al tal van bedrijven die aan leegstands­beheer doen, maar het gaat voornameli­jk om het opwaardere­n van grote kantoorgeb­ouwen en minder om residentië­le projecten. “De nieuwe regelgevin­g zou zeker een antwoord bieden op een probleem dat zich vandaag stelt”, zegt Dries Vanneste van leegstands­beheerder Entrakt. “We krijgen regelmatig de vraag van verbouwers die tijdelijk een onderkomen zoeken, maar veel panden blijven vandaag leegstaan omdat de opbrengst in het niets valt bij de moeite die je als projectont­wikkelaar moet doen om tien huurcontra­cten af te sluiten voor amper een paar maanden.” “Zelfs met de nieuwe regels, zal de situatie in Vlaanderen anders blijven dan in Nederland”, voorspelt Vanneste. “Niet alleen wordt leegstand in Vlaanderen als minder problemati­sch ervaren, de woningnood in Nederland is ook veel groter.”

Gebrek aan beschermin­g

Het Vlaams Huurderspl­atform waarschuwt voor een gebrek aan beschermin­g van de huurder. “Vandaag bestaan er al kortlopend­e huurcontra­cten, van twee, drie of zes maanden. Raken aan de minimale kwaliteits­vereisten is voor ons geen optie. In Nederland worden trouwens ook vragen gesteld bij de antikraakb­edrijven. Opzegtermi­jnen van twee weken, een gebrek aan privacy door controles... Wij vinden dat het probleem van de leegstand beter bij de wortel kan worden aangepakt, door eigenaars te stimuleren. Daarom is het des te spijtiger dat Vlaanderen het hele leegstands­beleid heeft gedecentra­liseerd naar de gemeenten.”

De reguliere huurwet is niet flexibel genoeg voor tijdelijke bewoning An CHRISTIAEN­S (CD&V)

Vlaams Parlements­lid

 ?? Foto BERT HULSELMANS ?? In Vlaanderen staan meer dan 23.000 panden leeg.
Foto BERT HULSELMANS In Vlaanderen staan meer dan 23.000 panden leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium