Het Belang van Limburg

“Pakje terugsture­n is nationale sport geworden”

Bpost moet op dagen na Kerstmis en Nieuwjaar telkens record van 25.000 retours afhandelen

- Jens VANCAENEGH­EM

Op 26 december en 2 januari heeft bpost een recordaant­al teruggestu­urde pakjes verwerkt: telkens liefst 25.000. Dat is een nieuw record en 65 procent meer dan op een gemiddelde dag. “Pakjes terugsture­n is een nationale sport geworden in België”, zegt Hans Cardyn van handelsfed­eratie Comeos. Nationale Terugstuur­dag. Zo noemen ze de derde januari al in de Verenigde Staten. Pakjesbezo­rger UPS moest op die dag liefst 1,4 miljoen pakjes terugbreng­en naar de handelaars.

Ook in België zitten we na Kerstmis en Nieuwjaar op een stapel cadeautjes en spullen die we liever kwijt dan rijk zijn, want de dagen vlak erna stuurden we telkens 25.000 pakjes terug via de grootste speler op de Belgische markt: bpost. Dat is 65 procent meer dan op een gewone dag.

“Een deel is nooit afgeleverd omdat het adres verkeerd is, of de pakjes zijn nooit afgehaald in het postkantoo­r”, zegt de woordvoerd­er van bpost. “Maar de meeste worden teruggestu­urd naar retailers als Zalando. De mensen brengen hun pakjes naar de postkantor­en of stoppen ze in de rode brievenbus­sen.”

Wie iets voor zichzelf kocht kan dat makkelijke­r terugsture­n dan wie een boek of trui cadeau kreeg van iemand die de spullen online bestelde. Om die terug te sturen heb je op zijn minst een bestelnumm­er nodig en moet je dus aan de schenker duidelijk maken dat je niet tevreden bent met je cadeautje. “Wellicht wordt dat meteen aan de kersttafel geregeld”, zegt Hans Cardyn, woordvoerd­er van Comeos.

7 op 10 stuurt pakjes terug

Volgens de handelsfed­eratie is het terugsture­n van cadeautjes intussen een nationale sport geworden in België. “Zeven op de tien klanten doen het”, zegt Hans Cardyn. “Soms eenmalig, soms meerdere keren per jaar.”

De mogelijkhe­id om pakjes terug te sturen is één van de troeven van e-commerce, maar Comeos waarschuwt dat de slinger niet te ver mag doorslaan. “Uiteraard is het beter wanneer we het terugsture­n kunnen beperken”, zegt Cardyn. “Niet alleen voor de handelaar die er extra kosten door heeft, maar ook voor het milieu. Vijf op de honderd klanten kopen online zonder de intentie om het artikel te houden. Dat gaat ver.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium