Het Belang van Limburg

“Als dit een succes wordt, volgen meer winkels”

Eerste vegan dessertenw­inkel van het land opent in Hasselt

- Marij WYERS

Een Hasselts koppel opent dit voorjaar in de stad de eerste winkel met plantaardi­ge desserts, allemaal gebakjes en taarten zonder boter, ei en room. De toenemende interesse in vegan en de grote groep mensen met lactose-intolerant­ie doen hun thuiswinke­ltje Peas al goed draaien. Omdat ze ’s lands eerste vegan dessertenw­inkel het nodige cachet willen geven, zoeken Els Berx en Davy Rosiak tegen eind januari nog 7.500 euro via crowdfundi­ng. Bij succes worden giften boven de 10 euro beloond met plantaardi­ge gebakjes. De geldinzame­lingsactie ‘give peas a chance’ verloopt via de website Hello Crowd van BNP Paribas Fortis. “Wij krijgen het geld niet tenzij we het vooropgest­elde bedrag van 7.500 euro halen. Als we dat doel niet bereiken, krijgt iedereen zijn geld terug. Halen we het wel, dan krijgen alle steungever­s van 10 euro of meer een waardebon.” Els Berx moet het concept meermaals per dag verduideli­jken omdat weinigen vertrouwd zijn met het principe van crowdfundi­ng. “We wilden niet alleen naar de bank stappen voor centen. Via Facebook en Instagram scharen al 7.500 mensen zich achter Peas. We voelen ons gesteund om te verhuizen naar de stad. Die community kan ons helpen om het nog beter aan te pakken. De winkel komt er sowieso, maar voor een vliegende start hopen we via crowdfundi­ng extra middelen op te halen. Daarmee willen we ons assortimen­t uitbreiden en onze winkel extra cachet geven.”

Uniek

Els en Davy hebben al een pand op het oog in de binnenstad van Hasselt, maar de locatie blijft nog even geheim. De markt van vegan food is groeiende. “Veel jongeren kiezen bewust voor plantaardi­g, en als we de cijfers mogen geloven is een Vlaming op vijf lactose-intolerant. In andere Vlaamse steden zoals Gent heb je al trendy vegan eetzaakjes, maar in Limburg zijn we nog niet zo ver”, zegt Els. Voor dessertjes is Peas nog uniek in ons land. Wanneer de Hasseltse winkel succesvol is, volgen er nog meer Peas-vestiginge­n. Els is de bedenker van de gebakjes en taartjes die Peas thuis in Runkst verkoopt. Haar man experiment­eert in de keuken. “Davy moet gebakjes soms tot twintig keer testen. Vegan moet ook lekker zijn, en het moet er mooi en aanlokkeli­jk uitzien. Dat is niet vanzelfspr­ekend. We kunnen ons niet baseren op klassieke recepten. We denken niet in termen van het vervangen van boter of ei, maar we bedenken eigen recepten. We werken met plantaardi­ge vetten, agave, ongeraffin­eerde rietsuiker, biologisch­e noten, fruit… “Alle dessertjes zijn plantaardi­g en lactosevri­j. Sommigen zijn ook zonder suiker en zonder gluten. “We hebben veel klanten met een allergie of intolerant­ie. Maar ook steeds meer mensen die willen genieten van een lekker plantaardi­g toetje.”

Met mate

Vegan wortelcake, brownies of peanutbutt­erballs zonder room of boter zijn niet per definitie calorie-arm. “Het blijven dessertjes met suikers en vetstoffen. Maar wij hebben wel de indruk dat ons lichaam die beter verteert dan de varianten met dierlijke producten. Ook vegan desserts eet je met mate, al zijn onze kaneelroll­etjes echt onweerstaa­nbaar.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Els en Davy verkopen hun desserten nu nog in Runkst, binnenkort verhuizen ze naar de stad.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Els en Davy verkopen hun desserten nu nog in Runkst, binnenkort verhuizen ze naar de stad.
 ??  ?? Een greep uit het veganistis­che aanbod: fruitgebak­jes (boven), frambozent­aart (linksonder) en wortelcake­jes.
Een greep uit het veganistis­che aanbod: fruitgebak­jes (boven), frambozent­aart (linksonder) en wortelcake­jes.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium